"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Uuring: vaid iga kümnes inimene sööb köögivilju vastavalt soovitusele (0)
16. oktoober 2021
Albert Truuväärt/Pilt on illustratiivne

Kolmandik Eesti elanikest sööb puuvilju ja marju vastavalt minimaalsele soovitusele, köögivilju sööb vastavalt soovitustele vaid iga kümnes, teatas tervise arengu instituut (TAI) laupäeval tähistataval maailma toidu päeval.

TAI kutsub inimesi märkama, kas nende igapäevane toidumenüü sisaldab piisaval hulgal puu- ja köögivilju. Eesti 2019. aasta terviseuuringul küsiti inimestelt lisaks muudele tervist puudutavatele teemadele ka puu- ja köögiviljade ning marjade söömise kohta. Kui kartulit mitte arvestada, sööb iga päev vastavalt soovitusele köögivilju 11 ja puuvilju-marju 33 protsenti eestimaalastest. Eesti toidusoovituste kohaselt tuleks aga iga päev süüa vähemalt 300 grammi köögivilju ja vähemalt 200 grammi puuvilju.

Igapäevaselt soovituse kohaselt leidub köögivilju söövaid inimesi rohkem nooremates vanusegruppides, kuid puuvilju ja marju söövaid inimesi pigem vanemates vanusegruppides. Näiteks vanuses 65–74 söövad minimaalse vajaliku koguse puuvilju ja marju 38 protsenti, kuid köögivilju ainult 8 protsenti inimestest. Meeste seas on  vastavalt soovitustele puu- ja köögiviljade sööjaid oluliselt vähem kui naiste seas.

Kõrgemalt haritute, majanduslikult aktiivsemate ja suhtelisest vaesuspiirist ülevalpool olevate inimeste hulgas on soovitusele vastava koguse puuviljade, marjade ja köögiviljade sööjate osakaal veidi suurem. Neid, kes söövad nii köögivilju kui ka puuvilju-marju vastavalt soovitusele, on vaid 8 protsenti.

Piisav puu- ja köögiviljade ning marjade söömine on tasakaalus ja mitmekesise toitumise aluseks. Puu- ja köögiviljad ning marjad sisaldavad palju vett, kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid ja bioaktiivseid ühendeid. Lisaks annavad köögiviljad vähe energiat, mistõttu aitavad ka kehakaalu kontrolli all hoida. Puu- ja köögiviljades ning marjades sisalduvate ainete kaitsvate omaduste mehhanismidena on loetletud näiteks antioksüdantide aktiivsust, immuunsüsteemi toetamist, mõju vere kolesteroolitasemele, vererõhu alandamist ja antibakteriaalseid omadusi.

Maailma toidupäev on ÜRO algatus, et pöörata rohkem tähelepanu säästva arengu teisele eesmärgile – näljahäda kaotamisele. See ei tähenda ainult otsese näljahädaga tegelemist, vaid ka inimeste täisväärtuslikku toitumist ning planeedi turgutamist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.