"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Estonias näeb balletipäeva eel moekunsti (0)
18. oktoober 2021
Foto: Scanpix

Rahvusooperis Estonia avati esmaspäeval rahvusvahelise balletipäeva eel moekunstinäitus, mille raames esitlesid üheksa Eesti moekunstnikku oma loomingut läbi varvaskingade.

19. oktoobril tähistatakse üle kogu maailma balletipäeva, mille eestvedajaks on Covent Gardeni Kuninglik Ooper. Balletipäeva kutsusid 2014. aastal ellu kuus maailma suurimat balletitruppi: Austraalia Ballett, Moskva Suure Teatri balletitrupp, Kuninglik Ballett, Kanada Rahvusballett, San Francisco Ballett ja Rootsi Kuninglik Ballett, vahendab BNS.

Igal aastal saavad balletihuvilised üle kogu maailma nautida põnevaid balletiga seotud üritusi. Tänavu rahvusvahelises programmis ka Eesti Rahvusballett. Avalöögiks ongi esmaspäeval avatud moekunstinäitus, kus oma varvaskingaloomingut esitlevad Lilli Jahilo, Kristina Viirpalu, Tiina Talumees, Aldo Järvsoo, Katrin Kuldma, Cärol Ott, Riina Põldroos, Ketlin Bachmann, Ülle Pohjanheimo.

Igal projektis osaleval kunstnikul on oma lugu, mis teda varvaskingadega seob, mida ta nende kaudu öelda tahab või mis teda nende juures kõnetab. Näiteks Lilli Jahilole meenutavad varvaskingad printsess Dianat, keda ta kohtas 1997. aastal Royal Albert Hallis Age Oksa esinemist vaadates. Ketlin Bachmanni aga võlus varvaskingades peituv vastuolu: neid seostatakse kerguse, hapruse ja romantikaga, ja samal ajal on need kingad äärmusliku sihikindluse ja tugevuse tööriistad. Rahvusballeti kunstilise juhi Linnar Loorise sõnul teebki just varvasking balletist tõelise kunsti.

Alates 21. oktoobrist on Eesti moekunstnike kujundatud varvaskinganäitus publiku jalutuskaare vitriinides avatud kõigile, kes tulevad Estonia teatrisse etendusi vaatama. Aasta lõpus soovib teater korraldada oksjoni, mille tulu läheb Eesti Rahvusballeti baleriinidele uute tipptasemel varvaskingade ostmiseks. Rahvusballeti baleriinid kulutavad hooajas keskmiselt 500 paari varvaskingi kogumaksumusega 18 000 eurot.

Teisipäeval, mil kõikjal üle maailma tähistatakse balletipäeva, on publikul kell 11 võimalik Facebooki vahendusel minna otse rahvusballeti kulisside taha ning saada osa videointervjuudest rahvusballeti artistide ja koreograaf Marina Kesleri ning ajakirjanik Neeme Rauaga. Päeva juhib rahvusballeti kunstiline juht Linnar Looris.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.