“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Tallinn autasustab raemedaliga Mats Traati (0)
19. oktoober 2021
Mats Traat. Foto: Scanpix

Tallinna linnavõim otsustas tunnustada raemedaliga Eesti luuletajat ja kirjameest Mats Traati. 

Mats Traat on sündinud 23. novembril 1936 Tartumaal ning tal on sel aastal 85. juubel. Ta lõpetas 1964. aastal Moskvas Maksim Gorki nimelise kirjandusinstituudi, töötas aastatel 1965-1968 stsenaristide toimetuskolleegiumi liikme ja filmitoimetajana Tallinnfilmis. Aastatel 1968–1969 õppis ta Moskvas kaheaastastel kõrgematel stsenaristide ja filmirežissööride kursustel. Alates 1970. aastast on ta tegutsenud vabakutselise kirjanikuna.

Traat alustas oma loominguteed luulega, milles on kõrvuti tulevikuoptimism ja kodumaateema, hiljem on ta viljelnud filosoofilist, loodus- ja isamaaluulet. Proosateoste põhiteemad on eestlaste saatuse kujutamine maaelu ajaloo kaudu ja inimese teisenemine muutuvas ajas. Ta on kirjutanud üle 20 romaani, üle kümne novellikogu, mitukümmend luulekogu ning on lisaks kirjutanud ka näidendeid ning filmistsenaariume, muuhulgas „Tants aurukatla ümber“ ja „Ukuaru“. Samuti on Traat tõlkinud luulet läti, makedoonia, tšehhi ja poola keeltest.

Traadi loomingut on palju tõlgitud ka teistesse keeltesse, tema luuleraamatuid on ilmunud bulgaaria keeles, hindi keeles, läti keeles, soome keeles ja vene keeles, luuletsükleid veel rohkemates keeltes. Proosatõlkeid on enim tõlgitud „Tants aurukatla ümber“, mis on ilmunud 12 keeles. Traat on oma põlvkonnast ilmselt üks viljakamaid elusolevaid ja loominguliselt jätkuvalt aktiivseid kirjanikke. Eelmisel aastal ilmusid tema luulekogu „Taivatäis tsirke“ ja novellikogu „Abielu viies päev“.

Traati on tunnustatud kümnete erinevate kirjanduspreemiatega, ta on pälvinud ka Valgetähe neljanda klassi teenetemärgi, Eesti Vabariigi Kultuuripreemia ja Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali elutööpreemia. Mats Traat elab Tallinnas, kuid seni ühtegi Tallinna autasu pälvinud ei ole.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.