"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
Solarise galeriis avatud näitus "Paralleelium" viib külastaja lummavasse taimereaalsusse (0)
20. oktoober 2021
Foto: MA+KE lab

„Paralleelium” illustreerib kvantteooria printsiipi, mis näitab vaadeldavate objektide muutumist sõltuvalt sellest, kes vaatluse läbi viib, ning skaalal, mis hõlmab kõiki tõenäolisi ja ebatõenäolisi tulemusi,” selgitas MA+KE labori disainer Martin Tõnts. „Ühteaegu on inimene nii vaatleja rollis kui ka osa subjektist. Seega maailm, mida me näeme, on meie visuaalse keele subjektiivne kohandus,” lisas ta.

„Paralleelium” on kunsti ja disaini ühendav ruumikontseptsiooni näitus, mis kutsub märkama muutuvat loodust meie ümber. Näituse autoriteks on kunstnike rühmitus MA+KE lab, kes räägib erinevate meediumite ja mustrite kaudu lugusid kadunud ja unustatud hetkedest – seda kõike taevalikes varjundites ja lummavas gammas. 13. oktoobril Solarise galeriis avatav ruumiinstallatsioon „Paralleelium” viib külastajad kõikehaaravasse reaalsusesse, kasutades selleks monumentaalgraafikat, mustrilisi tapeete, tekstiili ja skulpturaalseid mööbliesemeid.

Näituse põhifookus on MA+KE labi viimasel kollektsioonil „Igaviku aed”, mis on pühendatud metsikus looduses kas juba kadumas või väljasurnud taimedele, mida saab veel imetleda meie aedades. Igaviku aed on kui pühamu, mis viib vaataja läbi unenäolise maailma, saades alguse maapinnal kasvavatest liikidest ning liikudes edasi taevasse küündiva lopsaka taimestikuni. Kollektsioon paneb vaataja hindama meie planeedil kasvanud imelist floorat, mis on enamjaolt kadunud või taaselustatud tänu aednike tähelepanelikule hoolitsusele.

MA+KE lab tööde taga on EKA lõpetanud graafik Martin Tõnts ja tema mustrite kunstile pühendunud looming. Lummavad ruumikontseptsioonid on loonud tootedisainer ja fotograaf Kevin Pineda, kes on ühtlasi kureerinud mitmeid näitusi Itaalias, Prantsusmaal ja Saksamaal. Müstilise mustrimaailma aitab tuua meie kvantreaalsusesse TTÜs magistrikraadi omandanud Nele Kont.

Imelist kvantreaalset taimestikku saab uudistada 13. oktoobrist kuni 7. novembrini Solarise galeriis. Sissepääs tasuta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.