"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Tallinn kinnitati ametlikult 2024. aasta The Tall Ships Races regati sadamaks (0)
21. oktoober 2021
Foto: Albert Truuväärt

Rahvusvaheline Purjeõppe Organisatsioon kinnitas 20. oktoobril tänavu suvel koroonapandeemia tõttu edasi lükatud rahvusvahelise purjelaevade regati The Tall Ships Races uued toimumiskuupäevad ja ametlikud sadamad – nii jõuab maailma suurima regati purjelaevastik Tallinnasse 2024. aasta 11. juulil ja jääb siia kuni 14. juulini.

Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev tõdes, et ehkki otsus suursündmus sel suvel edasi lükata sündis raskelt, õnnestus selle asemel korraldada Tallinnas uhke merepidu lootusega, et 2024. aasta The Tall Ships Races regatt saab siiski meie pealinnas toimuda.

„Soovisime linlastele The Tall Ships Races edasilükkumisest hoolimata positiivseid emotsioone pakkuda, mistõttu korraldasime suvise merepeo, kuhu kutsusime külla mitmeid tavapäraselt The Tall Ships Races regatil osalevaid laevu. Nii maabusidki Tallinna sadamates ühtekokku 16 uhket purjekat. Samuti õnnestus kolme linna – Tallinna, Klaipeda ja Szczecini – koostöös läbi viia väiksem regatt,“ rääkis Belobrovtsev.

„Suvine merepidu kujunes väga meeleolukaks ja igati õnnestunud peaprooviks, mis näitas, et Tallinn on valmis 2024. aastal suurejoonelist merepidu korraldama. The Tall Ships Races regati näol on tegemist suurejoonelise ja haarava mereüritusega, mida ihkab võõrustada iga merelinn, mistõttu oleme regati ametlikuks sadamaks saamise nimel aastaid järjepidevalt tööd teinud ja võime nüüd kindlad olla saabuva erakordse sündmuse õnnestumises.“

Pidulikkust ja ootusärevust 2024. aastal aset leidvale sündmusele lisab veel ka tõik, et tegemist on regati 65. juubeliga. The Tall Ships Races on pikaajalise traditsiooniga rahvusvaheline avamere õpperegatt, mille eesmärk on kaasata ja õpetada noori ning juhtida tähelepanu merekeskkonna hetkeolule ja loodussäästlikkusele.

Laevastiku meeskonna liikmetest on vähemalt pooled erinevatest riikidest pärit 15–25-aastased noored, kes on oma kodumaal välja valitud sadade soovijate seast ning kellest nii mõnigi on tegemas oma elu esimest meresõitu. Tavapäraselt osaleb The Tall Ships Races Läänemerel toimuvatel regattidel vähemalt sadakond purjelaeva ja purjekat. Laevastiku suurimad on üle saja meetri pikkused ja mitmemastilised purjelaevad, mis tavaliselt kuuluvad merekoolidele või sõjaväele. Professionaalsed meremehed on selles laevastikus ühtlasi ka noorte purjeõppurite õpetajateks.

Kõige esimene The Tall Ships Races regatt toimus 1956. aastal Torquayst (Suurbritannia) Lissaboni (Portugal) ning toonasest sündmustest võttis osa 20 suurt purjelaeva. 2024. aasta võidusõit saab alguse 27. juunil Klaipeda sadamast. Seejärel suundub laevastik Helsingisse, Tallinna, Turku ning Maarianhaminasse.

Regatt lõppeb 5. augustil Poolas Szczecinis. The Tall Ships Races 2024 Tallinna regatti korraldab Tallinna linn koostöös Tallinna Sadama, Lennusadama, Noblessneri sadama ja MTÜ-ga Eesti Noorte Purjeõppeselts „STA Estonia“.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.