“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
pealinna podcast Toomla: E-hääletuse laienemine Venes võib tulevikus tõsta Vene kodanike valimisaktiivsust ka Eestis (1)
21. oktoober 2021
Rein Toomla. Foto: Scanpix

„Eesti 200-le ja Reformierakonnale antud häältest on e-häälte osakaal rohkem kui kaks korda suurem kui EKRE ja Keskerakonnal,” nentis politoloog Rein Toomla, kommenteerides vahetult enne saate salvestust ERR-is avaldatud e-hääletuse tulemusi, millest ilmnesid drastilised erinevused erakondadele antud häältes sõltuvalt valimisviisist.

Meediavahi podcastis Pealinnas tegid valimiskokkuvõtte Rein Toomla ja Allan Alaküla. Alaküla kritiseeris seejuures valimisteenistust, kes e-hääletuse tulemuste avaldamisega on seekord mitmeid päevi viivitanud ja ka nüüd on andmeid tugevalt spinnitud. Toomla ja Alaküla kutsusid valimiste korraldajaid üles ilma pikema viivituse ja manipulatsioonideta avaldama ka e-hääletajate vanuselist jaotust, mis eelmistel kordadel on pakkunud üllatusi just kõige eakamate valijate e-lembusest.

Toomla tõi esile, et erinevalt eestlastest on venekeelne valija osalemine traditsiooniliselt madalam. „Kui eestlased valivad mitmete eri parteide vahel, siis venekeelne valija osaleks nagu referendumil. Narvas ja ka Kohtla-Järvel see muster seekord muutus, aga tulevik näitab, kas see jääbki nii või oli tegu ühekordse võnkega,” rääkis Toomla.

Vene enamusega piirkondades on Eesti keskmisest madalam ka e-häälte osakaal, märkis Alaküla. Küsimusele, kas e-hääletuse laienemine Venemaal võiks tõsta ka meil venelaste e-hääletusel osalemist, vastas Toomla jaatavalt. „Võib juhtuda küll, et meil elavad vene kodanikud hakkavad e-valima nii Venemaal kui Eestis,” ennustas Toomla.  

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

hoopis nii
29. okt. 2021 21:08
Võivad hakata putinlastele samuti viltu vaatama.