"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Kohalike valimiste tulemusi ennustas kõige täpsemini uuringufirma Norstat (0)
22. oktoober 2021
Foto: Ilja Matusihis

Värskelt lõppenud kohalike omavalitsuste valimiste tulemusi prognoosis Tallinnas kõige täpsemini küsitlusfirma Norstat Eesti ASi ja MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi koostöös valminud uuring. 

Uuringufirmadest prognoosis Norstat ka 2019. aasta Riigikogu valimiste tulemusi kõige täpsemini.

Erinevate küsitlusfirmade ennustuste täpsust kommenteerinud Johan Skytte poliitikauuringute instituudi teadur Martin Mölder juhtis tähelepanu sellele, et Norstati kogutulemuse summaarne viga jäi alla 10 protsendi ning keskmiselt eksis Norstati küsitlustulemus 1.34 protsendipunktiga erakonna kohta. „EMORi küsitlustulemuste eksimus oli 2.51 protsendipunkti ja Turu-uuringute eksimus 3.41 protsendipunkti erakonna kohta. Need erinevused tulevad sisse ilmselt nii valimi suurusest, küsitlemise metoodikast ning küsitluse läbiviimise ajast. Isegi kui valijate eelistused on üldiselt stabiilsed, teevad valimispäeva aktiivsed viimase hetke kampaaniad lõplikult täpse ennustamise võimatuks,“ lisas Mölder.

Kõige täpsemaks osutunud Norstati ja Ühiskonnauuringute Instituudi uuring viidi läbi 24. septembrist 13. oktoobrini 2216 Tallinna kohalikel valimistel valimisõigust omavat vastaja seas. Küsitlus toimus telefoni teel ja uuringus näidati vastajale tervikut nimekirja kandidaatidest, keda ringkonnas valida. Vastaja sai sobiva kandidaadi ise ära märkida tänu väljatöötatud erilahendusele.

Tegelik tulemus TallinnasNorstat
ennustusviga
Keskerakond45.442.33.1
Reformierakond17.817.60.2
EKRE9.613.1-3.5
Eesti 2009.59.30.2
Sotsid7.58.8-1.3
Isamaa7.16.20.9
Rohelised2.220.2
Summaarne viga9.4
Keskmine viga1.34
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.