“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Tallinna terviseradade ja kergliiklusteede ääres on uued joogiveekraanid (0)
22. oktoober 2021
Veekraan Järve raja alguses.

“Pikemal jooksuringil või rattaga sõites tekib ju ikka tahtmine janu kustutada ja joogiveekraanid on selleks hea lahendus. Võimalus täita oma joogipudelit või pudelivee asemel eelistada kraanivett mõjub omakorda positiivselt keskkonnale,” ütles SA Eesti Terviserajad tegevjuht Alo Lõoke, kelle sõnul muudab kraanide lisamine terviseradade ja kergliiklusteede äärde igapäevase liikumise senisest mugavamaks.  

Sel sügisel lisas Tallinna Vesi pealinna 12 uut veekraani, millest 6 paigaldati suure Tallinna kergliiklusteede ringi ja terviseradade äärde. Värske kraanivesi on nüüd lisaks kättesaadav Järve terviseraja alguses, Merimetsa terviserajal Stroomi rannahoone juures ja kergliiklusteedel Rahumäelt-Hiiule, Pärnu mnt ja Vääna tn ristil, Akadeemia tee ja Järveotsa ristmiku läheduses ning Reidi teel. Ülejäänud kuus kraani paigaldati populaarsetesse parkidesse. 

Soovi kraanide paigaldamise järele avaldasid nii linnaelanikud kui ka SA Eesti Terviserajad, mistõttu on üks osa uutest kraanidest rajatud Tallinna linna kaasava eelarve raames ja teine osa Tallinna Vee investeeringuna. Kokku on Tallinnas olulisemate liikumisteede või terviseradade kõrval20veekraani, mille isesulguv segisti hoiab ära vee raiskamist. Mitmed neist on koeraomanike rõõmuks varustatud lemmiklooma jooginõuga. 

Tallinna Vee tegevjuhi Aleksandr Timofejevi sõnul on Tallinna Vesi võtnud eesmärgiks teha kraanivee eelistamise tarbijatele võimalikult mugavaks. „Kraanivett pudeliveele eelistades saab tarbija teha teene nii keskkonnale, iseendale kui ka rahakotile,“ sõnas Timofejev ning avaldas heameelt, et nii linlaste kui ka erinevate organisatsioonide huvi avalike veepunktide vastu on aasta-aastalt kasvamas.

Tallinna Vee tarbijate hulgas läbi viidud uuring näitab elanikkonna kõrget usaldus kraanivee suhtes  – 91% lõpptarbijatest joovad kraanivett. Vee-ettevõtte eesmärk on kraanide paigaldamisega tõsta veelgi kraanivee joojate osakaalu.

Tallinna Vee paigutatud joogivee kraanidest voolab kontrollitud kvaliteediga ja värske kraanivesi. Tallinna Vesi võtab kraanidest regulaarselt veeproove ja jälgib nendest tuleva vee kvaliteeti. Avalikud veevõtukohad suletakse talvehooajaks, et vältida kraanide külmumist. Pudeliveele kraanivee eelistamine vähendab jäätmete tekkimist. Ühe kuupmeetri kraanivee pakkumisega on võimalik hoida ära 2000 plast- või klaaspudeli tootmine, transport ja käitlemine, sest kuupmeetri vee pakendamine võtab nii palju pudeleid.

Vaata avalike kraane siit kaardilt: Tallinna veebikaart. (Vali kaardikiht Tervisesport ja Avalikud joogiveekraanid)

2021. a avati uued kraanid:

 • Kopli rannapromenaadi parkla läheduses, Sepa 30
 • Hiiu rimi lähistel 
 • Piiri tänaval
 • Akadeemia ja Järveotsa tee ristmiku lähistel
 • Stroomi rannahoone lähistel
 • Järvevana tee 9g ja 3d
 • Lootsi 8
 • Maarjamäe Memoriaali lähedal
 • Nunne 18
 • Reidi teel Russalka kõrval
 • Tiigiveski pargis
 • Falgi pargis
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.