“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Lapsed ja veteranid saavad linnalt suuremat tuge (0)
25. oktoober 2021
Scanpix

Kui seni on puudega lapse toetus olnud 100, siis tulevast aastast 125 eurot. Kui seni tuli Tšernobõli veteranidel valida kolmest toetusest üks, siis nüüd võib võtta kõik kolm ühe aasta jooksul.

“Puudega lapse toetus on mõnes mõttes alternatiiv pensionilisale, mida saavad vanadus- ja töövõimetuspensionärid,” lausus abilinnapea Betina Beškina. “Puudega lapsed saavad toetust samamoodi sünnipäevaks, linn maksab toetust kord aastas.”
Eesti puuetega laste vanemate liidu juhatuse liikme Annela Pällo sõnul on tähtpäevade märkamine ülioluline. “Ahaa-efekt töötab! Tean, kui õnnelikud on pensionärid olnud juubeli puhul linnapealt kaarti saades. Ise sain positiivse elamuse isegi meile kingitud õhupallidest, mida laps heameelega käes hoidis,” rääkis Pällo, kes ka ise puudega last kasvatab.

Õigus saada pensionilisa

Pällo hinnangul võiksid omavalitsused lapse sünnipäeva meeles pidada nn beebipakkide eeskujul ka näiteks kinkepakiga.

“Kinkepakk peaks olema praktilise sisuga, mida puudega lapse perel kindlasti vaja läheb. Selles võiks olla näiteks hooldusvahendid – niisutav kreem ja niisked salvrätikud kuluvad ära igal ajal! Nii kodus kui autos ja käekotiga kaasa võtmiseks. Nägemispuudega lapsed rõõmustaksid kindlasti raamatute üle, mida saab kompida ja ka nuusutada, näiteks lõhnaraamatud. Pildil on kombatav maasika kuju, mis ka sarnaselt lõhnab.”

Tallinnas elab 2148 puudega last. Kui aga puudega noor on saanud 17-aastaseks, võib ta järgmisest aastast saada juba pensionilisa. Selleks tuleb esitada taotlus veel siis, kui ta on 16-aastane. Puudega lapse toetus kehtib kuni 16-aastasele noorele.

Sanatooriumisse puhkama

Linn peab meeles ka Tšernobõli veterane. Kui seni tuli neil aastas valida kolmest toetusest üks, siis nüüd võib aasta jooksul välja võtta kõik kolm toetust.

“Aastaid on Tallinn pakkunud Tšernobõli veteranidele kolme eri toetust,” lausus Beškina. “Veteranid on saanud taotleda taastusravi, hambaravi ja prillide ning prilliraamide hüvitist. Nüüd on õnneks võimalus pakkuda kõike kolme teenust ühe aasta jooksul.”

Kasutada saab taastusravi teenust kuni 250 euro, hambaravi (sh proteesid) 200 euro ning prillide ja prilliraamide hankimise hüvitust kuni 60 euro ulatuses. Toetust saab taotleda sotsiaal- ja tervishoiu ametist, oma soovist e-meili või posti teel teada andes. “Sama teenust saab kasutada vaid ühe korra aastas, näiteks ei saa minna sanatooriumisse kahel või rohkemal korral,” lisas linna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialist Aare Raudsepp.
Kokku annab linn Tšernobõli veteranidele toetusteks üle 48 000 euro.

Veteran: mina läksin kohale täiesti vabatahtlikult!

Tšernobõli veteranid võiksid linna toetusi agaramalt kasutada, leiab ise tuumaõnnetuse tagajärgi koristamas käinud Jüri Reimann.

“Linn on Tšernobõli veterane toetanud juba üle kahekümne aasta,” rääkis Tšernobõli veteran Jüri Reinmann. “Otsus lubada taas kasutada kõiki toetusi aasta jooksul korraga on kahtlemata õige.”

Reinmanni sõnul aga võiksid veteranid toetusi agaramalt kasutada. “Toetus on vajaduspõhine. Kuid on veterane, kes on küll kodus haiged, kuid sanatooriumi ikkagi ei lähe!” Reinmann ise sattus Tšernobõli puht missioonitundest. “Mina läksin aprilli lõpus ehitusinsenerina kohale täiesti vabatahtlikult! Mehi oli vaja. Kui ei oleks läinud meie, pidanuks minema keegi teine. Valikut ei olnud – Tšernobõli avarii tuli likvideerida. Kui tuul oleks keeranud, oleksid radioaktiivsed pilved peagi Eesti kohal olnud!”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.