"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
video Elektri ja fossiilkütuste hinnatõusu mõju kergitab kõikide toodete ja teenuste hindu (0)
26. oktoober 2021

Elektri ning kütuse hinna rekorditest kuuleme pea igapäevaselt. Need on aga kaks kulukomponenti, mis lähikuudel ka toiduainete kallinemiseni viivad. Probleemi süvendavad ka koroonast tekitatud tarneprobleemid, toormehindade tõus ning tööjõu puudus.

Elektrihinna tõus on paljud vastu talve muretsema pannud kuid nüüd on uusi rekordeid lööma hakanud ka kütuse hind. Kui fossiilkütust toodetaks rohkem langeksid ka hinnad kuid tootjad on otsustanud seda hetkel mitte suurendada.

“Tootjad on kütuse legaalne kartell ja nende kokkulepe tootmist mitte suurendada ongi tänane peamine põhjus miks on hinnad kõrged,” selgitas Circle K Mootorikütuste müügidirektor Raimo Vahtrik. “Me oleme näinud viimase kuu jooksul, et keskmine ost on läinud väiksemaks ja tarbjad on hakanud tarbimist piirama.”

Pikad trendid näitavad, et tõus kütuse hinnas võib jätkuda. Palju sõltub siiski ka roheenergiast, mida rohkem seda kasutada saab seda vähem on nõudlust fossiilkütuste järgi ning see stabiliseeriks ka hinna. Elektri ja kütuse praegune kõrge hind mõjutavad aga omakorda ka toiduainete hindasid.

“Kui tõusevad elektri ja kütuse hinnad siis praktiliselt kõik tooted ja teenused lähevad kallimaks,” ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp. “Mida ma loodan on see, et ettevõtted teevad kõik võimaliku, et toit oleks ka edaspidi Eesti tarbjatele taskukohane, aga me oleme silmitsi selliste hinnatõusudega mida me lähiminevikust ei mäleta. Väga teravad konkurentsis ei taha keegi hindu tõsta aga ma kardan, et täna ilma selleta ei tule meie ettevõtted lihtsalt välja.”

Tõusnud on ka tooraine hinnad. Kogu toiduainetööstuse alus on teravili, seejuures on näiteks rukis 30% kallimaks läinud. Selliste tõusude juures tootjad praeguseid hindu hoides ellu ei jääks. Potisepp rõhutab, et ei soovi inimesi hirmutada ning loodab, et toiduainete hinnad jäävad siiski taskohaseks.

“Me ise prognoosime, et see kriis võib tulla peale jõule, kas jaanuaris või veebruaris,” sõnas Mustamäe Sotsiaalhoolekande osakonna juhataja Ly Rüüs. ” Mida me koguaeg oleme teinud on abipakid, mida üksi elavatele pensionäridele, neid hakkame jagama 1.novembrist. Samas kuus tuleb ka Euroopa Liidu toiduabi, mis on iga toimetuleku saaja kohta 7 kg toiduaineid.”

Toiduainete hinnatõusu on oodata lähikuudel, kui esmane elektri ja gaasi hinnatõusu mõju tunda annab.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.