"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Hololei: riigi täisomanduses lennufirma ei ole mõistlik (0)
26. oktoober 2021
Henrik Hololei. Foto: Scanpix

Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi juhi Henrik Hololei hinnangul ei ole 100 protsenti riigi omanduses olev lennuettevõte mõistlik ega jätkusuutlik, seetõttu loodab ta, et riigile kuuluvate lennufirmade struktuuri selgemaks muutmisel leitakse ükspäev lennunduskontsernile ka sobiv investor. 

Valitsus andis möödunud nädala neljapäeval toimunud kabinetinõupidamisel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla; pikas plaanis loob see eelduse tekkiva grupi erastamiseks, vahendab BNS.

Hololei ütles BNS-ile, et talle tundub see igati mõistlik idee. “Praegune olukord erinevate omavahel põimunud samale omanikule – riigile – kuuluvate erinevate ettevõtetega tundus natuke arusaamatu ja teatud mõttes ebaloogiline. Seega liikumine läbipaistva ja selge struktuuri suunas on igati tervitatav,” lausus ta ja lisas, et kindlasti on selline selgem ja lihtsam struktuur mõistetav ka potentsiaalsetele investoritele. 

Samas tõdes Hololei, et ta ei usu, et sellega Eesti lennundusmaastikul miskit suurt muutuks, kui tekib läbipaistev kehand riigi osalusest lennundussektorisse. “Muutused tulevad läbi tegevuse, mitte nime või struktuuri muutusega,” rõhutas ta. 

Hololei lisas, et ta ei usu ka, et kontserni loomisega muutuks ettevõtte strateegia ja talle tundub, et see ei näe praegu ette vajadust otselendude järele. “Kordan juba varem väljaöeldut – riigi omanduses oleva lennuettevõtte esimene prioriteet peaks olema oma riigi inimesi teenindada, aga kui ettevõte ei pea seda oluliseks, ning omanik seda ei nõua, siis miskit ei muutu,” tõdes ta. 

Enne kontserni loomist lubas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium konsulteerida Euroopa Komisjoniga riigiabi riskide maandamiseks. Hololei hinnangul ei tohiks siinkohal probleemi tekkida.

“Ma ei ole kuidagi aru saanud, et riik ka rahalist süsti plaaniks, pelgalt struktuuri korrastamisel ei peaks olema otsest seost riigiabiga. Aga olemasolevaid kohustusi juba antud riigiabi osas tuleb muidugi täita,” selgitas ta. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.