"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Pereõed kutsuvad kiiremas korras gripi vastu vaktsineerima (0)
26. oktoober 2021
Foto: Scanpix

Eesti Pereõdede Ühing kutsub kõiki, ja eriti riskigruppi kuuluvaid inimesi, end läbi vaktsineerimise gripi eest kaitsma.

Ühingu teatel on eelmise aasta COVID-19 piirangutest tulenevate kontaktide vähendamisega elanikkonna gripiviiruse vastane immuunsusfoon langenud ning ennustatakse gripi varasemat ja tugevamat tagasitulekut, vahendab BNS.

Ühing nendib, et mullu oli gripi levimus ajalooliselt madal. COVID-19 ennetusmeetmed nagu distantseerumine, maskide kandmine, käte pesemine ja reisipiirangud tõkestasid ka gripi levikut ning gripiga seotud surmajuhtumite arv vähenes 95 protsenti. Viiruse levik oli maha surutud, mis tähendab, et ühtlasi langes ka gripivastane immuunsusfoon.

Prognooside kohaselt tuleb gripp see hooaeg tagasi tavapärasest varakumalt ja tugevamini ehk oodata on teistsuguse ajastuse ja intensiivsuse lainega ebatüüpilist hooaega. Seetõttu on eriti oluline ennast gripi vastu vaktsineerida.

“Tähelepanu on olnud pikalt COVID-19-ga seotud temaatikal ja vaktsineerimisel, kuid oleme unustanud, et peale koroonaviiruse kimbutavad inimesi ka teised ohtlikud viirused,” sõnas Eesti Pereõdede Ühingu juhatuse liige Lilli Gross.

Gripi vastu vaktsineeritakse igal aastal uuesti. Vaktsiini võib manustada kogu hooaja vältel, kuid kõige kindlama kaitse annab vaktsineerimine enne haigestumise kõrgperioodi ehk oktoobrist detsembrini. Immuunsus kujuneb välja kahe nädala jooksul pärast vaktsiini saamist. WHO on defineerinud kõige enam ohustatud riskigruppideks rasedad, kuni 5-aasta vanused lapsed, 65-aastased ja vanemad ning kroonilise haigusega inimesed.

Gripiviirus on küll ülemiste hingamisteede haigus, kuid selle tüsistused võivad olla eluohtlikud. Sagedamini esinevateks tüsistusteks on kopsupõletik, bronhiit, põskkoopapõletik, neeruvaagnapõletik, keskkõrvapõletik. Gripi mõjul võivad ägeneda kroonilised haigused nagu südamepuudulikkus, astma, diabeet ning suureneb insuldi ja infarkti risk. Esineb ka müokardiiti ehk südamelihasepõletikku ja perikardiiti ehk südamepaunapõletikku.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.