“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
covid-19 Läti arstid nõuavad tervishoiuministri tagasiastumist (0)
27. oktoober 2021
Läti tervishoiuminister Daniels Pavļuts. Foto: Scanpix

Läti Arstide Liit (LĀB) avaldas 26. oktoobri õhtul avalduse, milles palus tervishoiuminister Daniels Pavļutsi tagasiastumist, vahendab Läti rahvusringhääling.

Võttes arvesse Tervishoiuministeeriumi (VM) pikaajalisi vigu kriisireguleerimisel ja kavandatavat meditsiinimobilisatsiooni väljakuulutamist, taotleb LĀB terviseministri tagasiastumist. Ühing kutsub peaministrit üles viivitamatult üle vaatama riigi kriisijuhtimine ning kaasama otsuste tegemisse professionaalseid terviseorganisatsioone ja eksperte.  

LĀB on seisukohal, et tervishoiuministeeriumil ja ministril on Covid-19 põhjustatud kriisi lahendamisel olnud ebaprofessionaalne lähenemine.  

„Seetõttu kordab ühing, et enam ei ole võimalik, et kogu vastutus valitsuse ja VM-i vigaste või mitteõigeaegsete otsuste langetamise eest langeb tervishoiutöötajatele, kelle seisukohad on kaks aastat räigelt tähelepanuta jäetud. Ka tervisetööstus õppis massist. meedia täna VM-i kavatsuse kohta kuulutada välja meditsiiniline mobilisatsioon novembris,” ütles LĀB avalduses.  

Ühing nõuab, et „tervise- ja tervishoiuminister lõpetaks Läti tervishoiusüsteemi õõnestamise ja võtaks vastutuse vaktsineerimisprotsessi korralduse vigade eest“.  

LĀB kritiseerib ka asjaolu, et ta ei ole alates 2021. aasta juulist heaks kiitnud patsientide prioriteetide seadmise juhiseid, nagu nõuavad valitsuskabineti määrused. „See oluline ülesanne on viibinud ja juhiste puudumine paneb Covid-19 patsientide ravis osalevatele meedikutele veelgi suurema koormuse,” ütles LĀB.  

Siseminister Marija Golubeva ütles teisipäeva hilisõhtul Läti Televisioonile, et Arengu/Eest! fraktsioon seda taotlust ei toetaks. Tema arvates LĀB süüdistab Pavļutsi kõigi tehtud vigade eest.  

Daniels Pavļuts ütles Twitteris, et on sellest otsusest ärritunud.  

„Mõistan pettumust valitsuse tegevuses pandeemia ajal, meedikutel on äärmiselt raske aeg. Kutsun üles sellest kriisist ühiselt üle saama. Olen strateegilise nõukogu koosoleku kokku kutsunud,“ ütles minister.  

Rahvusliit on seni andnud mõista, et ei taotle terviseministri väljavahetamist.  

Peaminister Krišjānis Kariņš ütles 27. oktoobril Läti Televisioonile, et võtab ühingu palvet tõsiselt ja kohtub arstidega. „Oluline on mitte lasta paanikal meedikute ja ühiskonna meeled võimust võtta. Peame leidma viisi, kuidas sellest üle saada,” ütles Kariņš. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.