“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
video Tallinn jätkab LED-tänavavalgustusele üleminekut (0)
27. oktoober 2021

Tallinn on tänavavalgustusest kolmandiku jõudnud välja vahetada LED tulede vastu. Arvestades energiahindu on see ainuvõimalik samm,sest juba praegu maksab Tallinn elektri eest kaks korda rohkem kui möödunud aastal.

2014. aastal otsustati, et vana tehnoloogia valgusteid linnaruumi enam ei paigaldata ja uuendatud linnaruumis hakati kasutama LED-lampe. Kolm aastat tagasi hakati järk-järgult LED-valgustusele üle minema. Tänavate uuendamisega tekkis aga paradoksaalne nähtus – valgustuse uuendamine tõi kaasa ka valgustite arvu kasvu.

“Kõige kurioossem näide on Kadaka teel – enne tänava rekonstrueerimist oli 17 valguspunkti peale rekonstrueerimist on 129 valguspunkti,” tõi Keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg näite.

Sellegipoolest on saavutatud kokkuhoid. Praegu on 65st tuhandest valgustist 22 tuhat LED-valgustid. Tänavavalgustite võimsus on vähenenud viiendiku võrra. Praegune elektri hinnatõus on siiski viinud selleni, et võrreldes aastatagusega tuleb Tallinnal valgustuse eest maksta ligi kaks korda enam.

“Seda teed ei tahaks enam kunagi minna, mida Tallinn siis eelmise majanduslanguse ajal tegi, et osa tänavavalgusteid lihtsalt välja lülitati – see ei olnud hea lahendus ei linnakodanikele kui tegelikult ka tänavavalgustusvõrgule, sest sellised seisvad valgustid amortiseeruvad väga kiiresti, nad ei kuivata endast niiskust välja ja sisuliselt tuleb sellised valgustid siis minema visata,” selgitas Sulg, “Tänavavalgustust pakutakse siis sellel ajal kui kõige rohkem inimesi on tänaval ja kui on juba sellised öötunnid, siis on võimalik LED-valgustust paindlikumalt hämardada.”

Seepärast jätkab Tallinn valgustite väljavahetamist, ehkki selle tempot võtab alla vajadus vahetada välja kogu valgustuse taristu – nii postid, juhtmestik kui muudki.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.