“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
OHTLIKUD JÄÄTMED Anna oma vanad värvipurgid ja akud tasuta ära! (0)
29. oktoober 2021
Albert Truuväärt

Paljudel tekib aeg-ajalt küsimus, mida teha näiteks vanade värvipurkide, lakkide, lambipirnide või ravimitega. Tavalisse olmeprügisse neid visata ei tohi ning nii võib see kraam jääda lihtsalt majapidamisse seisma. Eelnimetatud jäätmed on aga vaid osa ohtlikest jäätmetest, mida tuleb teistest jäätmeliikidest eraldi koguda ning käidelda.

Tallinna strateegiakeskus korraldab koostöös ohtlike jäätmete käitleja Epler & Lorenz AS-iga juba mitmendat aastat järjest kevaditi ja sügiseti ohtlike jäätmete kogumisringe kõigis Tallinna linnaosades, kokku 89 peatumispunktis. Nii on elanikel võimalik mugavalt, tasuta ja keskkonda säästvalt vabaneda majapidamises tekkivatest ohtlikest jäätmetest.

Ohtlike jäätmete kogumisringide külastatavus on aastast aastasse aina suurenenud – kui 2019 toimunud ringidel koguti kokku 51 084 kg ohtlikke jäätmeid, siis 2020 juba 86 105 kg. Ainuüksi tänavu kevadel koguti kokku 51 319 kg jäätmeid ning kogumisringe külastanud elanike arv oli kõigi aegade kõrgeim – 2409. See näitab selgelt, et Tallinna linna korraldatud ohtlike jäätmete kogumisringid on vajalikud, olulised ja lähevad elanikele korda.

Ka seekordsel kogumisringil oodatakse inimestelt järgmisi majapidamises tekkivaid ohtlikke jäätmeid: ohtlikke aineid sisaldavad ja nendega saastunud pakendid; akud ja patareid, sh pliiakud; vanad ravimid; värvide, lakkide liimide ja lahustite jäägid; õlid ja rasvad; mitmesugused määrdeained; absorbendid, filtermaterjalid, saastunud kaltsud ja kaitseriietus jms; õlifiltrid ja antifriisi jäägid; nakkusohtlikud teravad ja torkivad jäätmed (nt vanad süstlad jmt); aiandusmürgid ja väetiste jäägid, pestitsiidid; kemikaalijäägid (happed, leelised, fotokemikaalid ja muud olmekemikaalid); ohtlikke aineid sisaldavad pesuained; elavhõbedat sisaldavad jäätmed (nt vanad kraadiklaasid, päevavalguslambid ja säästupirnid); vanad elektri- ja elektroonikaseadmed.

Selle aasta aprillist on Tallinnas avatud kaks parklates asuvat ohtlike jäätmete kogumispunkti: Wismari 13 ja Väike-Rannavärav 6. Kogumispunktid on avatud laupäeviti ja pühapäeviti kella 10-15. Ohtlikke jäätmeid saab üle anda ka jäätmejaamades Pärnamäel, Rahumäel, Pääskülas ja Paljassaares.
Lisainfo kogumisringide kohta leiab https://www.tallinn.ee/OJKR-plaan

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.