"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Konkursiga otsitakse pealavastajat ja lähteideed Tallinna tantsupeole (0)
31. oktoober 2021
Foto: Ilja Matusihis

“Eesti rahvakultuuris on tantsul olnud alati kandev roll. See on läbi aegade olnud meile oluline nii kultuurilises, hariduslikus, sotsiaalses kui majanduslikus mõttes ja peame end uhkusega nii laulu- kui ka tantsurahvaks,” ütles Tallinnas kultuurivaldkonda kureeriv abilinnapea Vadim Belobrovtsev, kelle sõnul on koorilaul, rahvatants ja pillimäng tallinlaste seas väga populaarsed ja soov pidudel osaleda suur.

Tallinna Rahvatantsujuhtide Selts ootab pühapäevani töid konkursile, mis kuulutati tänavu suvel välja Tallinna tantsupeo kunstilise lähteidee ja pealavastaja leidmiseks, vahendab BNS.

Tallinna tantsupidu on kavas 15. mail 2023. Peo korraldab Tallinna Rahvatantsujuhtide Selts koostöös Tallinna kultuuri- ja spordiameti ning Eesti Rahvakultuuri Keskusega.

Tantsupeod on ligi 100-aastase ajaloo jooksul kasvanud suuretendusteks, mis ühendavad osalejaid ja pealtvaatajaid ning loovad sünergiat. Ühine loovus ja looming, koos tantsimine, üle-väljaku-mustrid, muusika ja rahvarõivad on need, mille järgi tantsupeo ilmeksimatult ära tunneb. Tantsupidu on kogu Eesti rahvast hõlmav ühisomand, mis tagab eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade. Esimene Tallinna ja Harju rajooni rahvakunstiõhtu toimus 21.–22. juulil 1951 aastal Kadrioru lauluväljakul. Taasiseseisvunud Eesti esimene Tallinna tantsupidu “Linnalend” toimus 15. mail 2017 Tondiraba jäähallis, lavastas Elo Unt. 

“Tallinna tantsupidu on pealinna üks tippsündmuseid, millega tähistame 2023. aastal Tallinna päeva ka rahvakultuuri valdkonnas,” märkis Eesti Rahvakultuuri Keskuse Tallinna rahvakultuurispetsialist Riin Kivinurm. “Tantsupeoga hoiame ja väärtustame UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud laulu- ja tantsupidude traditsiooni ning püsime ka üleriiklike pidude vahelisel perioodil tantsuenergias.”.

“Üleriigilised laulu- ja tantsupeod on vaieldamatult meie rahvuskultuuri suursündmused, ent need ei toimu igal aastal. Mistõttu aitab Tallinna tantsupäev panustada traditsiooni ja tantsurõõmu säilitamisse ka suurte pidude vahe-aastatel,” lisas abilinnapea Belobrovtsev.

Konkursi tulemusena avalikustab Tallinna Rahvatantsujuhtide Seltsi juhatus Tallinna tantsupeo kunstilise lähteidee võitja ja pealavastaja hiljemalt 30. novembril.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.