"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Kampaania "Sõnaväega perevägivalla vastu" kogub allkirju petitsioonile (1)
06. november 2021
Rain Tolk.

Perevägivald on ühiskondlik probleem, mis on Eestis endiselt tugevalt juurdunud. Nüüd algatati kampaania “Sõnaväega perevägivalla vastu”. Kampaanias osaleb mitmeid tuntud Eesti mehi, kes on vägivalla vastu ning soovivad olla selles eeskujuks ka teistele sookaaslastele.


Perevägivalla vastaseid kampaaniaid on tehtud ennegi, kuid seekord ei ole sõnum vaid ohvritele vaid ka vägivallatsejatele endile, et muutuseks pole iial hilja. Kampaania on suunatud meestelt meestele, näitamaks eeskuju ning ütlemaks valjusti-

“Vägivald on big no-no! See ei ole oluline kas see tuleb just mehelt mehele või naiselt mehele või naiselt naisele, ma arvan, et vägivald on sugudeülene asi ja sellega tuleb tegeleda,” sõnas Eesti filmirežissöör ja kampaania esindusnägu Rain Tolk. ” Et seal kampaanias just mehed esindusisikutena tegutsevad on tore, sest reeglina on perevägivallast rääkimine olnud just naiste teema.”

Kõigist vägivallakuritegudest pooltel juhtudel oli tegu perevägivallaga, kuid sellest teavitab vaid 13% ohvritest. Eelmisel aastal, mis möödus koroona tähe all kaotas perevägivalla tõttu oma elu 16 inimest, mis on kaks korda rohkem kui varasemal aastal.

“Ühiskonna suletus on jätnud osa stressist, agressioonist ja pingetest koduseinte vahele,” ütles Eluliini juhatuse liige ja psühhoterapeut Eda Mölder. “Tallinnas näiteks oli eelmine aasta 1303 vägivalla kuritegu 10 000 elaniku kohta. See kõik ei ole perevägivald aga näitab seda pinge ja stressi taset, mis meil praegu valitseb.”

Kampaania algatajad ootavad allkirju petitsioonile, millega tehakse riigikogule teha ettepanek luua terviklik perevägivallavastane strateegia, mis oleks pikaajaline ja piisavalt rahastatud. Vägivaldsus kandub tihti edasi ka põlvkonniti ning sekkumist on vaja õigel ajal.

“Vägivallatsemise soovi saab küll vähendada, kui kodudes siiski seda vähem näha oleks ja lapsed vägivalda ka ei tunnetaks see oleks juba suur pluss, et meil tulevikus vähem vägivaldseid inimesi oleks,” lausus Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskuse esinaine Reet Laja.

Kaks olulist muutust mida soovitakse on ka võimalus vägivallast anonüümselt teatada ning võimalust vägivallatseja kodust eraldamiseks. Hetkel on just ohver see, kes peab lahkuma kuid süüdlane saab rahulikult kodu mugavusi edasi nautida, on selge, et olukord peaks olema vastupidine.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

püha mütsike
6. nov. 2021 16:14
https://www.ohtuleht.ee/1047803/nutumuuri-aares-laksid-mehed-ja-naised-kaklema Jeruusalemma ühes tuntuimas paigas toimus vägivaldne jagelus. Nutumüüri äärde kogunenud sadakond naist soovis oma igakuist palvust pidada, sellist asja ei pea aga õigeks tõsiusklikud ehk ortodokssed juudid.