"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
GALERII Vabaõhumuuseum kutsus tutvuma sandiks käimise kombestikuga (0)
07. november 2021
Albert Truuväärt

Eesti Vabaõhumuuseum kutsus pühapäeval tutvuma nelja novembrikuusse jääva sanditamispäevaga, milleks on mardi-, kadri-, hingede- ja andresepäev. 

Vaata galeriid (38)

Härjapea talus valmistutakse kadrisantima minekuks: tehakse põsed peediga roosaks, harjutatakse kadrilaule ja meisterdatakse kauneid keesid. Kadrilaulude õppimine toimub kell 12, 13 ja 14. Sepa talu naispere jutustab andresepäevast ja -santidest ning annab õpetusi armsama ennustamiseks. 

„Kui mardi- ja kadrisandid on hoolimata Halloweeni kasvavast populaarsusest üsna hästi teada, siis hoopis tundmatud tegelased on hinge- ja andresesandid,“ sõnas Eesti Vabaõhumuuseumi ürituste projektijuht Merike Puura.

Puura sõnul on sanditamiskombestik seotud hingedeajaga, maskeeritud tegelased pidid peletama pimeduses luusivaid kurje vaime ja tooma perele õnne. “Ühtlasi olid nad ka meelelahutus sügisõhtusse – santijad esitasid vahel lausa teatrietenduse mõõtu laule, mõistatusi ja nalju täis etteasteid ning tõid pererahvale suurt rõõmu ja elevust,“ lisas Puura.  

“Kooljakuu santide päeva” tegevustest saab 7. novembril osa kella 11–15. Pulga talus kuuleb pererahvalt hingesantidest ja sellest, kuidas vanarahvas hingedepäeval kadunud esivanemaid vastu võttis. 

Kuie koolist on saanud Mardikool, kus õpetatakse, milline näeb välja ja kuidas käitub üks õige mart ning kuidas marte vastu võtta. Mardikooli tunnid toimuvad kell 11.30, 12.30, 13.30 ja 14.30. Kolhoosi korterelamus saab meisterdada endale mardi- või kadrimaski. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.