"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Tallinna võimulepe Kaljulaid: see on meie ühine lepe, mille eesmärgid peame meeskonnana ellu viima (0)
09. november 2021

„Nüüd, kus see koalitsioonikokkulepe on allakirjutatud, pole õige hakata seda jagama enam ühe poole või teise poole punktideks. See on meie ühine lepe, meie ühised eesmärgid ja peame ühe meeskonnana neid ellu viima,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna piirkonna juht Raimond Kaljulaid.

Kaljulaid sõnul on reaalne linnajuhtimine on väga suur väljakutse ja vastutus. „Tänasel päeval see töö on jõudnud ühte vaheetappi, aga mul pole mingeid illusioone, olles ise kokku puutunud Tallinna linna juhtimisega,“ lausus ta. „Kõik see, mis on olnud viimased kaks aastat, kaasa arvatud valimiskampaania aeg – on olnud kõige lihtsam osa. Töö nüüd alles algab.“  

Kaljulaidi sõnul oli väga töine ja sisuline läbirääkimiste protsess. „Rääkisime läbi kõigis linna olulistes tegevusvaldkondades, mis olid mõlema poole peamised seisukohad ja ootused,“ lausus ta. „Kaasasime ka eksperte nii linnasüsteemist kui ka väljastpoolt. On olnud pikad päevad, ootan kannatamatult esimest nädalavahetust, kus saab olla koos perega.“  

Oluline tagada kõigile linlastele ohutu liiklemine

Kaljulaid ütles, et nüüd, kus see koalitsioonikokkulepe on allakirjutatud, pole õige hakata seda jagama enam ühe poole või teise poole punktideks. „See on meie ühine lepe, meie ühised eesmärgid ja peame ühe meeskonnana neid ellu viima,“ lausus ta. „Meie jaoks olid olulised küsimused, mis puudutavad Tallinna linnaruumi arengut. Et linn areneks edasi selles suunas, et oleks tagatud võimalikult hästi kõigi liiklejate ohutus ja mugavus, eriti jalakäijate, väikelastega vanemate, lapsevankriga liiklejate, eakate inimeste oma.”

Kaljulaidi kinnitusel on oluline sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna areng, teenuste kättesaadavus ja kvaliteet, haridus ja ka väga konkreetsed asjad, mis selle leppe tulemusel ühises koostöös sünnivad.

“Et eakate pensionilisa tõuseb kahesaja euroni, lasteaia kohatasu ei tõuse olukorras kus hinnad tõusevad – see on peredele suur asi,” rääkis ta. “Ka see, et Tallinn hakkab maksma kooli minevale lapsele 100 eurost toetust, on tähtis. Leppes on palju sisu, mis on mõlemale poolele oluline. Loodan, et ka tallinlased võtavad leppe hästi vastu.“  

Plaanis on edasi minna rattastrateegiaga

Kaljulaidi sõnul on rattastrateegiaga kindlasti plaanis edasi minna, keskendudes eelkõige kesklinna ja südalinna põhivõrgu väljaarendamisele. „Eesmärk on, et kõnniteedel oleks turvaline jalakäijal, jalgratturitel neile eraldatud teel kus ei ohusta autod,“ lausus ta. „Kui me selles suunas liigume, parandab see liiklusohutust.“

Kaljulaid ütles, et keegi ei kaubelnud midagi välja. „Oleme täna leppinud kokku, kuidas me ühiselt moodustame linna juhtiva meeskonna,“ rääkis ta. „See meeskond peab hästi tööle hakkama. Siin see funktsioonide jaotus on optimaalne ja me oleme sellega rahul. Kultuur on meile oluline valdkond, sotsiaaldemokraatide ridades on palju kultuurivaldkonna inimesi. Meil on olnud valitsuse kultuuriministri portfell, mida kultuuriavalikkus meenutab hea sõnaga.“  

Kaljulaid ütles, et Nõmme on sotside jaoks alati olnud oluline piirkond. „Meie Nõmme osakonnal on kindlasti ideid, kuidas linnaosa edasi arendada,“ rääkis ta. „Mulle väga meeldib see, et Nõmme on linnaosa, millega hakkame tegelema. Kindlasti leiame linnaosa vanema ametisse väärika, tegusa ja tööka kandidaadi.“  

Kaljulaidi sõnul antakse linnajuhtimises osalejate nimed teada mõne aja pärast. „Jõudsime alles eile öösel koalitsioonileppes kokkuleppele ja täna kirjutasime alla,“ lausus ta. „Tallinna piirkonna juhatus peab hakkama nüüd tegelema selle küsimusega, kes on konkreetselt need inimesed, kes meie poolt linnajuhtimises osalevad.“ 

Kaljulaid ütles, et Tallinna Linnavolikogu esimehe kabineti uks kindlasti ei kuulu ühelegi erakonnale. „See kuulub Tallinna linnale ja jääb Tallinna linna omandisse,“ lausus ta. „Volikogu esimees peab heas mõttes olema kogu volikogu esimees ja tasakaalukalt volikogu juhtima, arvestades võimul olevate erakondade huve kui ka opositsioonis olevate huve.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.