"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Uuskasutuskapid ostukeskustes leiavad kasutust Keskkonnateadlik klient: maailma on nii palju asju toodetud, miks ma peaksin minema seda uut ostma (0)
10. november 2021

Kristiine ja Rocca al Mare keskustes on üles seatud uued uuskasutuskapid on lühikese ajaga end igati õigustanud. Inimesi, kes kasutatud korralikke riideid ja tarbeesemeid taaskasutusse toovad, tuleb üha juurde.

Nädala jagu üleval olnud kappi on juba üht-teist kogunenud. Mõnigi on sellise võimaluse alles äsja avastanud.

“Ma just hommikul tergelikult käisin toidupoes, ma juhuslikult läksin siit mööda ja avastasin alles täna tegelikult, et see kapp siin on. Ma muidu planeerisin minna kuhugile keskusesse ja seal käest-kätte ära anda, aga minu meelest see kapi lahendus isegi on veel mugavam, et saad endale sobilikul ajal asjad lihtsalt ära anda,” sõnas Raul, kes Kristiine keskuses taaskasutuskappi mõned asjad poetas.

Uuskasutuskeskus plaanib edaspidi kord nädalas kappi tühjendamas käia. Kapi kasutamisel soovitatakse asjad panna kotti. Õrnu esemeid ei maksa muidugi kappi viskama hakata. Uuskasutuskeskuse klientideks on suures osas hinnatundlikud inimesed.

“Aga selle kõrval on järjest enam ja enam keskkonnateadlikku klienti, kes tuleb ja ütlebki, et maailma on nii palju asju toodetud, miks ma peaksin minema seda uut ostma,” kinnitas Uuskasutuskeskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Esme Kassak.

Citycon, kes nii Kristiine kui ka Rocca al Mare keskusi haldab, valis kapile spetsiaalselt parklale lähedase koha.

“Taaskasutus on ju selline kuum ja ajakohane teema. Me tõesti soovime, et inimesed, kes tulevad kaubanduskeskusesse uusi asju ostma, mõtleksid ka sellele, mis saab nende kasutatud asjadest. Nüüd on väga lihtne võimalus kasvõi siit parklast autost tulles jätta oma puhtad ja korralikud, aga mitte enam kasutuses olevad asjad siia kasti,” sõnas Cityconi kaubanduskeskuste juht Kristjan Maaroos.

Ka Tallinna Loomeinkubaator arendab taaskasutust. Maailmas juba levima hakanud komme disaintooteid teisele ringile lasta on jõudnud ka Tallinna disainikauplusse Rotermanni kvartalis.

“Meie oma pre-loved väljapanekuga teeme kummarduse eesti disainile, eesti disainerite loomingule, mis kestab, on ajale vastupidav ning kvaliteetne. Samuti anname inimestele edasi sellist ringmajanduslikku sõnumit, et see, mida sa ise enam ei tarbi, ei pea kuuluma äraviskamisele,” kõneles Tallinna Loomeinkubaatori juhatuse liige Anu Lõhmus.

Hinnad on disainrõivastel kahtlemata teistsugused kui muude teise ringi rõivaste maksumus – mõnesajast kuni kaheksasajani.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.