"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Leedu konservatiivsed poliitikud kritiseerivad migrante pooldavaid proteste ja nimetavad seda "ohuks" (0)
10. november 2021
Foto Scanpix

Pärast pühapäevast protesti Leedu rändepoliitika vastu ütlesid nii valitsevat enamust kui ka opositsiooni esindavad poliitikud, et riik peab kaitsma oma piiri migrantide sissevoolu eest.  

Protest leidis aset enne esmaspäevast eskaleerumist Poola piiril Valgevenega ja sellele järgnenud Leedu sammu kehtestada piirialadel eriolukord.  

Leedu valitsevad konservatiivsed poliitikud väidavad, et riigi tõukepoliitika on suunatud mitte ainult Leedu, vaid ka EL-i piiri kaitsmisele, mistõttu selle otsuse tühistamisest ei saa juttugi olla.  

„Ma kardan, et see protest on palju suurem oht ​​riigi julgeolekule kui tagasilöögipoliitika,” kirjutas konservatiivse Isamaaliidu parlamendispiiker Paulius Saudargas pühapäeval Facebookis. „Kui poleks tagasilöögiotsust, oleks meil täna 4000 asemel 40 000 ebaseaduslikku migranti, samuti suurenevad rändevood, rahvameeleavaldused ja diktaator triumfeerib.”  

Samal ajal ütles parlamendi riikliku julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Laurynas Kasčiūnas, et protesti Leedu rändepoliitika vastu korraldasid “vasakradikaalide” esindajad.  

  1. mai ametiühingu (G1PS) esindaja ja protestikorraldaja Emilija Švobaitė ütles, et poliitikute selline reaktsioon polnud üllatav.  

„Me oleksime võinud selliseid kommentaare oodata,” ütles ta LRT.lt-ile. „Kuid meil on täiesti erinev arvamus. Isegi sündmused Poola piiril tulenevad rändepoliitikast, mis pöörab inimesed ära ja jätab nad metsadesse hulkuma.“  

Tema sõnul ütleb valitsus sageli, et migrandid võivad piiripunktide kaudu Leedu riigipiiri legaalselt ületada. Leedu-Valgevene piir on aga ligi 700 kilomeetri pikkune ning kontrollpunkte on vaid käputäis, nii et nendeni jõudmine on tavaliselt võimatu, lisas Švobaitė. 

Piirikaitse on vajalik, kuid Leedu rändepoliitika võiks olla inimlikum, leiavad opositsioonipoliitikud.  

„Ilm on külm ja rahvast on piiril palju. Kuid me kõik mõistame, et see on härra Lukašenka korraldatud hübriidrünnak,” ütles Sotsiaaldemokraatliku Partei parlamendiliige Dovilė Šakalienė Leedu rahvusringhäälingule.  

Tema sõnul näitavad andmed, et Minskisse saabub iga päev umbes tuhat migranti.  

„Kui me piiri avaksime, nagu mõned idealistid soovitavad, ei saaks Leedu hakkama iga kuu saabuva 30 000 migrandiga. See on ebareaalne,” ütles Šakalienė. Ta lisas, et Leedu peab lahendama piirile jäänud migrantidega seotud humanitaarküsimused. Poliitiku hinnangul võiks välismaalastele muretseda soojad magamiskotid või telgid, mis aitaksid neil külma ilmaga magada.  

Šakalienė ei nõustunud konservatiivsete poliitikute kommentaaridega, et protest Leedu rändepoliitika vastu kujutas endast ohtu riigi julgeolekule. Demokraatlikus riigis on igal inimesel õigus vabalt oma arvamust avaldada, ütles poliitik. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.