"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Eesti on tabanud viis Valgevene kaudu EL-i sisenenud illegaali (1)
11. november 2021
Siseminister Kristian Jaani Foto Rene Suurkaev

Siseminister Kristian Jaani sõnul on Eesti politsei seni tabanud viis illegaali, kelle osas on tuvastatud, et nad on Euroopa Liitu sisenenud läbi Valgevene. 

Jaani sõnul on Eesti hinnanud suurimaks riskiks selle, et Eestist saab illegaalide transiitkanal Põhjamaadesse. “Seni see oht õnneks realiseerunud ei ole,” ütles Jaani. 

Tema sõnul on Eestis tabatud viis Valgevenest tulnud illegaali, kellest kaks on juba saadetud tagasi lähteriiki ja üks saadetakse neljapäeval. “Meil on olnud nende isikute tagasi Iraaki saatmine olnud väga lihtne, kuna nad on valinud vabatahtliku tagasipöördumise. Üks oli küll Venemaalt tulnud, kelle saatsime Venemaale ja Venemaa võttis ta ka lahkelt vastu,” selgitas Jaani. 

Ta lisas, et kahe isiku osas on menetlus kinnipidamiskeskuses veel pooleli. 

Jaani sõnul on politsei tähelepanu suunatud sisepiiridele, eriti Tallinna reisisadamale, kuna võib arvata, et illegaalide eesmärk on jõuda Põhjamaadesse. “Aga viime tegevusi läbi ka lõunapiiril. Samas Eesti-Vene piiril ei ole seni muudatusi märgata olnud,” ütles Jaani.

Jaani sõnul on Eesti idapiiri rajatiste ehitus kulgenud väga hästi ja tõenäoliselt valmivad need planeeritust varem.

“Füüsiline piiritara on juba valmis nendes kohtades, kus eksperdid nägid kõige suuremid riske illegaaseteks piiriületusteks. See on siis kolmikpunktist ülespoole kagunurgas 23 kilomeetri ulatuses,” selgitas Jaani. 

Tema sõnul edenevad ehitustööd ka järgmistes piirilõikudes, mis moodustavad 39 kilomeetrit. “Ehk siis ligi 63 kilomeetri ulatuses käivad kokku tegevused. Seal on kehtivad ehituslepigud ja tööd käivad,” ütles Jaani. 

Politsei- ja piirivalveamet on ühtlasi alustanud läbirääkimisi selleks, et olemasolevatel tingimustel kiirendada piirirajatiste ehitamist. “Oleme toonud ettepoole ka mitmed hanked piiriehituse osas ja seda kuni kuus kuud. Eesmärk on kiirendada idapiiri väljaehitamist ning oleme ka seiretehnika osas kiirendanud hankeid,” lisas Jaani.  

Tema sõnul on siseministeeriumil kokkulepped ka kaitseministeeriumiga, kui on vaja rajada piirile ajutisi tõkkeid. “Need kriitilised kohad on teada ja saame ennetavalt juba viia ajutised tõkked sinna, kus neid võib vaja minna,” ütles siseminister.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eesti
14. nov. 2021 00:59
Hea seegi !