"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
meediavahi PODCAST pealinnas Tallinna koalitsioonist, kultuuriministrivahetusest, Narvast ja Venemaast (0)
11. november 2021

Meediavahi Pealinna podcastis rääkisid Allan Alaküla ja Jaak Allik Tallinna koalitsioonist, kultuuriministrivahetusest, Narvast ja Venemaast.

Vaadates ametikohtade jaotust Tallinnas koalitsiooni teinud erakondade vahel, märkis Alaküla, et sotsidel on portfelle küll ebaproportsionaalselt palju, aga nende sisu võib osutuda kõhnaks. „Planeerimise ja ettevõtluse ametkonnad alluvad ju strateegiakeskuse kaudu otse linnapeale. Kultuur ja sport ametina on alles hiljuti ühendatud, abilinnapead aga on nüüd erinevad,” loetles Alaküla.

Allik pareeris, et palju sõltub siiski isikutest, kes neid ametikohti täitma asuvad. „On suur vahe, kas näiteks abilinnapea sisenedes tõustakse ametis püsti või hiilib hoopis abilinnapea ise vaikselt nurki mööda,” rääkis Allik.

Alaküla pakkus kokkulepitud võimujaotuse alusel välja, et abilinnapeadena jätkavad Novikov, Belebrovtsev ja Beshkina. Võimalik, et ka Klandorf. Ära kaob Eha Võrgu koht ja Aivar Riisalu amet läheb sotsidele. „Keskerakonna poolel eestlastest abilinnapeade osakaal väheneb ja seda kompenseerivad ilmaselt eestlastest sotsid,” järeldas Alaküla.

Allik märkis, et Alaküla pakutud ametis jätkavate ja sealt lahkuvate abilinnapeade juures on tugev korrelatsioon nende häältesaagiga äsjastel valimistel. „Usun, et ka sotsid toovad linnavalitsusse venelasi. See oleks Tallinnale väga halb, kui Keskerakond esindaks ainult venelasi ja sotsid eestlasi,” lisas Allik.

Allik ei usu, et sellest ekssotside ja ekskeskerakondlaste koalitsioonist võiks kujuneda uus poliitiline jõud. „Küll said aga kokku need, kes olid eelmise, EKRE koalitsiooni vastu riigis. Nende kahe maailmavaatelt sarnase erakonna vahel on inimeste liikumine igati normaalne,” rääkis Allik.

Puudutades Anneli Oti asendamist Tiit Terikuga kultuuriministri ametis, nentis Allik endise kultuuriministrina, et ministri tulemuslikkus sõltub tema positsioonist oma parteis ja valitsuses. „Võrreldes Lukasega oli Ott tõesti nõrgem, kuid ma poleks siiski tema soorituse suhtes ka liig kriitiline, 40 miljonit kriisitoetust kultuurile siiski tuli,” märkis Allik.

„Tiit Terikust esimesed muljed, mida räägitakse, on positiivsed ja kuuldavasti on tal ka hea suhe Jüri Ratasega. Võimalik, et kultuur on sattunud vihma käest mitte räästa, vaid vihmavarju alla,” loodab Allik.

Rääkides Narva e-valimistel politsei poolt tuvastatud häälteostust, meenutas Allik, kuidas ta Riigikogu delegatsiooni juhina osales OSCE valimisvaatlustel. „E-valimiste puhul on aga valimisvaatluse missioon täiesti mõttetu, kui hääletatakse oma kodus või kus iganes. E-valimised on üks suur kontrollimatu jamps,” postuleeris Allik. „Ma Eesti puhul välistaks, et näiteks Reformierakonnal on käpp serveris. Aga hooldekodudes ja muudes sellistes kohtades teiste eest hääletamine pole kuidagi välistatud. Võib-olla Gorlatshi juhtum Narvas andis tõuke, et seda probleemi uuesti lähemalt vaadata,” arvas Allik.

Allik jäi ettevaatlikuks Narvas Katri Raiki ja Eesti 200 koalitsiooni kestlikkuse suhtes. „Nimekirjas on palju omavahel nõrgalt seotud ja mulle kui mõnda aega siiski Narvas tegutsenule ka suures osas tundmatuid inimesi. Kui Tallinnas räägitakse mingitest toiduahelatest, siis Narvas on see palju suurem küsimus. Isikute huvid mängivad poliitikas seal palju rohkem,” seletas Allik.

Venemaast rääkides tõi Allik esile Vladimir Jushkini artikli Postimehes. „Ta räägib, et Vene ja Ameerika suhetes on tegitagustes alanud tugev soojenemine. Aga just Jushkin on olnud aastaid üks teravamaid Kremli poliitika kriitikuid. See on tähelepanuväärne ja mind see rõõmustab, sest Eesti kestmise eeldus on head Vene-Lääne suhted. Kolmandat maailmasõda me küll üle ei elaks,” kinnitas Allik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.