"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Arvo Pärt pälvis Saksa riigi Teeneteordeni suurristi (0)
12. november 2021
Arvo Pärt. Foto: Scanpix

Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier andis helilooja Arvo Pärdile Saksamaa Liitvabariigi Teeneteordeni suurristi, mis on tunnustus ja tänu tema panuse eest kaasaegsesse klassikalisse muusikasse ning saksakeelsete tekstide kasutamise eest paljudes teostes.

Ordeni andis reedel Arvo Pärdi Keskuses toimunud kohtumisel üle Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Eestis Christiane Hohmann.

Helilooja Arvo Pärt elas pärast 1980. aastal läände emigreerumist ligi 30 aastat Saksamaal Berliinis ning sel perioodil valmis põhiosa tema suurteostest, kaasa arvatud “Berliner Messe”, mis on loodud 1990. aasta mais Berliinis toimunud 90. Saksamaa katoliku kiriku päevadeks – esimesteks pärast Berliini müüri langemist. Samast ajajärgust pärineb ka üks Arvo Pärdi olulisemaid saksakeelseid kooritsükleid, liturgilisel tekstil põhinev “Sieben Magnificat-Antiphonen” (1988/1991), mille tellis Berliini RIAS Kammerkoor oma 40. aastapäeva puhul.

Saksamaal sai alguse ka helilooja tänaseni kestev koostöö tunnustatud produtsendi Manfred Eicheriga, kelle plaadifirma ECM egiidi all on ilmunud hulgaliselt Arvo Pärdi teoste esmasalvestisi ning autoriplaate. Arvo Pärdi hilisemast loomingust on saksakeelsele Meie Isa palve tekstile loodud “Vater unser” (2005/2011), mis on pühendatud paavst Benedictus XVI-le.

Saksamaa Liitvabariigi Teeneteordenit antakse välja alates 1951. aastast, mil sellele pani aluse riigi president Theodor Heuss. Tegemist on Saksamaa ainsa riikliku ordeniga, millega tunnustatakse nii Saksamaa kui ka välismaa väljapaistvaid isikuid, kellel on suuri teeneid Saksamaa poliitika, majanduse ja kultuuri arengus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.