"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
video Nõmme tähistab linnaõiguste aastapäeva (0)
12. november 2021
Nõmme rajaja Nikolai Von Glehn maalile jäädvustatuna. Foto: Ilja Matusihis

Nõmme linnaosa tähistab täna linnaõiguste andmise 95 aastapäeva. Nõmme liideti Tallinnaga aastal 1940, kuid paljude nõmmekate jaoks on idee oma linnast siiani väärt mõte. Päeva tähistatakse iga-aastaselt vahvate tegevuste ja kontsertaktusega mille jooksul antakse üle ka Nikolai vol Glehni pronkskuju tublile Nõmme organisatsioonile või inimesele.

Nõmme inimesed on tuntud oma tugeva kogukonnatunde poolest ning tunnevad suurt uhkust enda linnaosa üle.
“Väikesed majakesed on toredad, mulle ei meeldi need arendajate tornmajad siin vahel, muidu on kena kodune linn,” sõnas nõmmekas Ingrid.

Juubelihõngulisest päevast oli juba hommikul osa saama tulnud hulk inimesi. Juba kell 10 avati Nõmme majas näitus- Nikolai von Glehn 180 ja linnaks saamise lugu- kus nõmmekad said tutvuda oma linnaosa minevikuga. Mõni tundis Glehniga sidet rohkemgi kui teised.

“Minu vanaema kasvas ülesse Glehni perekonnas,” sõnas Nõmme sõber Mati. ” Kui ta abiellus siis Glehn andis talle Õuna tänavale tasuta suure krundi.”
Seejärel viis tuntud ajaloolane Leho Lõhmus huvilised ajaloorännakule mööda Nõmme tänavaid.

“Ma olen siin palju jalutanud aga oli üllatavaid fakte nende majade kohta,” ütles Torontost hiljuti Nõmmele naasnud Kaja. “Ma tegin kõigest pilti ja hakkan seda ajalugu edasi uurima.”

Aastatel 1926-1940, kui Nõmme oli eraldiseisev linn olid siin olemas kõik vajalikud linna asutused – oma kool, lastekodu, vanadekodu ja haigla, samas hoiti sümbioosi Tallinnaga.

” 2/3 nõmmekatest käis Tallinnas tööl ja samas tallinlased käisid Nõmmel puhkamas, siin oli hulgaliselt lõbustusasutusi ja restorane, tööjaotus Tallinnaga oli täiesti olemas,” sõnas ajaloolane ja muinsuskaitsja Leho Lõhmus.

Keskpäeval kohtusid nõmmekad Päästekomando ees, kus linnavalitsus kostitas neid tee ja muffinitega.

“Sel aastal me oleme erilist tähelepanu pööranud just Nõmme linna loomisele ja Nikolai Von Glehni elusloole, sest Nõmme rajajal täitus 16.juulil 180 aastat ja Glehni lossil 135 aastat,” lisas Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.