"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Karis UNESCO juubelil: intellektuaalsfääris pole riigi suurus oluline (0)
13. november 2021
Albert Truuväärt

UNESCO arengulugu näitab, et kultuuri, hariduse ja teaduse vallas pole riikide suurusel tähtsust, kõneles president Alar Karis maailmaorganisatsiooni 75. sünnipäeva pidulikul aktusel.

President meenutas, et kui 1946. aastal Pariisis Sorbonne’i ülikoolis see ÜRO eriorganisatsioon loodi, ei saanud Eesti olla loojate hulgas. 30 aastat tagasi, kui iseseisvuse taastanud Eesti ühines ÜRO-ga, avanes aga võimalus UNESCO-ga liituda.

“UNESCO-st on kujunenud edulugu, kuna see organisatsioon võimaldab väga erinevatel riikidel olla hõlmatud rahvusvahelisse keskustellu ning leida partnereid kõikjal ilmas. Võib olla väike suuruselt, kuid suur pühendumise poolest,” ütles Karis. “Maailma kultuuriline pärand on otsekui sild mineviku ja tuleviku vahel, mis aitab vaadata tagasi inimkonna ajaloole ja õppida minevikukogemusest. UNESCO panus loometegevuse edendamisel on tugev ja nähtav.”

Karis tõi esile UNESCO rolli inimõiguste kaitsel. Eesti osaleb ka UNESCO kultuuripärandi kaitse komitee töös, mille hooleks on kultuuripärandi säilitamine relvakonfliktidest räsitud piirkondades. Karis sõnas, et koroonakriis osutab vajadusele mõelda õpetajahariduse tulevikule. Ta osutas, et ÜRO lastefondi hinnangul on maailma noored kaotanud 1,8 triljonit tundi väärtuslikku õpiaega. Et puudujääke tasa teha tuleb otsida ka uusi lahendusi pedagoogilises töös. Teadmised peavad arvestama üleilmastumisega kaasnevaid muutusi, tehnoloogia ja keskkonnateadlikkuse arengut, selgitas president Karis. Ta rõhutas, et pandeemiakriisis on riigid näidanud üles solidaarsust teistega.

“Eesti on teistele riikidele annetamas üle ühe miljoni vaktsiinidoosi, mis tähendab, et pea iga täiskasvanud, kes Eestis saab vaktsiinidoosi annetab teise kellelegi, kes seda kusagil vajab,” ütles Karis.

Karis mainis ka, et Tallinn kannab tulevast aastast UNESCO muusikalinna tiitlit, mis võiks paljudele anda põhjuse Eestit külastada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.