"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Kersna: halduskohus kinnitas ministeeriumi seisukohti kontaktõppe osas (0)
13. november 2021
Mats Õun

Tallinna halduskohus kinnitas haridus- ja teadusministeeriumi seisukohti, et kontaktõpe on esmane ja põhiline õppeviis, ütles reedel haridus- ja teadusminister Liina Kersna.

Tallinna halduskohus kohaldas reedel kolmes kohtuasjas, kus lapsevanemate poolt vaidlustati koolide distantsõppele saatmine, esialgset õiguskaitset, keelates edaspidi õpilaste distantsõppe ilma terviseameti eelneva nõusolekuta.

“Halduskohus kinnitas seda, mida on haridus- ja teadusministeerium alati rõhutanud: kontaktõpe on põhihariduse regulatsiooni arvestades esmane ja põhiline õppeviis, distantsõpe võib tekitada õpilünkasid ning olla kahjulik vaimsele tervisele,” ütles Kersna.

“Olen tänulik peredele, kes laste hea hariduse nimel vaidlustasid distantsõppele suunamise otsuse. Halduskohtu poolt kohaldatud õiguskaitse kinnitab, et viiruse leviku takistamise eesmärgil kooli distantsile suunamine peab olema põhjendatud ja kaalutletud otsus koos terviseametiga. Kohtuvaidlus küll jätkub, kuid esmane õiguslik hinnang annab kindlust, et oleme olnud õigel teel.”

Mitmed koolid üle Eesti on olnud ajutiselt distantsõppel just terviseameti soovitusel, mis on laialdase viiruse leviku ja madala vaktsineerituse juures ka igati põhjendatud. Alates eelmisest nädalast on koolide turvalist lahtiolekut toetatud ka koolipere kiirtestimisega.

“Mul on hea meel, et koolid on võtnud kiirtestimised hästi vastu ja tänu sellele saame hoida koolid turvalisemalt avatud ning lapsed klassiruumis õpetajale silma vaatamas. Esialgsete andmete põhjal on kiirtestimiste tulemusel tuvastatud koolides kahe koolinädala jooksul pea 1700 kiirtesti positiivset, mis näitab, et tänu testimistele oleme hoidnud ära hulgaliselt võimalikke viirusekoldeid,” märkis minister.

Suuremat turvatunnet annab ka see, et paljud õpetajad on saanud juba tõhustusdoosi. AstraZeneca vaktsiini puhul, millega õpetajad on enamasti vaktsineeritud, saab seda teha juba viie kuu möödudes. Ka noorte vaktsineerituse tase on kasvanud – 16-17-aastastest on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud juba üle 64 protsendi ja 12-15-aastastest pea pooled.

“Euroopas oleme noorte vaktsineerituse tasemega tõusnud 15. kohalt 13. kohale. Kui koolipere vaktsineerituse tase on kõrge ja kool kasutab kõiki ohutusmeetmeid, siis me saame ka viiruse leviku tingimustes pakkuda meie lastele ja noortele maailma parimat haridust,” ütles Kersna.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.