"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Sirje Karis isadepäeval: pealtnägijate piinlikkus toidab perevägivalda (0)
14. november 2021
Facebook

Esimene leedi Sirje Karis ütles isadepäeval Estonia kontserdisaalis peetud kõnes, et kuigi Eesti on täis helgeid lugusid perekonda armastavatest isadest, esineb kahjuks ka palju perevägivalda, mida pealtnägijate piinlikkustunne omakorda toidab. 

“On peresid, kus lapsed kasvavad isata. On inetuid lahkuminekuid, on löömist, on halvasti ütlemist, on kodusid, kus olla ei taheta ja kus tundub võlts öelda “Head isadepäeva!”,” rääkis Sirje Karis. “Siin on üks võimalus: märgakem ja sekkugem. Just meie ükskõikne või piinlikkusega rüütatud vaikus on perevägivallatsejale kindlaim kaitsekilp. Ärme anna neile seda kilpi.”

Presidendiproua rääkis, et lisaks sellele on teisigi märkamist ja toetamist vajavaid lugusid – näiteks isa närviline mure, et ta ei saa lastele anda nii palju, kui tahaks, sest palk on väike või pole seda üldse. Või koroonaaja piirangud, mis lõikavad läbi harjumuspärase suhtlemise sõprade ja kolleegidega ning toovad koduseinte vahele pingeid. Karise sõnul tuleb ka selliste lugudega toime tulla.

“Isa, kui ta tervise tõttu ei saanud päristööd teha, hoidis aegajalt enda lapselapsi, et meie Alariga saaksime tööl käia. Nõnda kasvasid meie lapsed veidi minu isa moodi, mistõttu mõnikord tunnen ma neis ära oma isa, nii nagu me iseendas tunneme ikka ära oma vanemad. Niisugused lihtsad lood isaga,” meenutas Karis.

“Eesti on täis selliseid helgeid lugusid. Nii on enamikus peredes: isad mängivad ja õpivad koos lastega, käivad nendega hambaarsti juures, jagavad nende rõõmu ja muret, kasvatavad neid ja kasvavad ise koos nendega, armastavad oma lapsi ja lapsed armastavad oma isasid,” kõneles Karis.

“Niisiis, olgem täna oma isade kõrval, kas füüsiliselt või mõtetes, ka siis, kui nad on siit püüdmatult kaugel. See lähedus, olgu või kujuteldav, on kui tuttav ja hooliv käsi sinu õlal. Püüdkem ja hoidkem seda hetke või mõtet,” lõpetas Sirje Karis enda kõne ja soovis kõigile head isadepäeva.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.