"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
Barokkmuusik: Tallinna ajaloolised saalid on meile ideaalsed kontserdipaigad! (0)
15. november 2021

20.-28. novembrini kestev varajase muusika festival toob kokku sadakond muusikut meilt ja mujalt, ajastupillidel kõlavad 18. sajandi muusikapärlid.

“Festivali korraldamise ajendi andsid meile Tallinna ajaloolised kontserdisaalid, kus muusika suurepäraselt kõlab,” rääkis plokkflöödi- ja barokkoboemängija Taavi-Mats Utt.

“Oleme põhjusega uhked oma vanalinna üle, mida varajane muusika veelgi paremini elustada suudab. Seekord alustame festivali Bachiga ning meil on väga hea meel, et Tõnu Kaljuste ja Eesti filharmoonia kammerkoor esineb sel festivalil koos ajastupillidel musitseeriva Tallinna barokkorkestriga. Ajaloolised pillid on nagu teejuht, mis aitab jõuda autori aegsele muusikale lähemale. Koos ajalooliste saalidega tekib üks akustiline süsteem, mille kaudu võidavad nii muusikud kui ka kuulajad.”

Tallinna barokkorkester ja Eesti filharmoonia kammerkoor esitavad 20. novembril Mustpeade majas Bachi kantaate. “Kui suur tänapäevane orkester võib Mustpeade majas liiga valjult kõlada, siis meile on sealne saal ideaalne kontserdipaik,” ütles Utt. “Tämbri- ja nüansirikkuses kõlavad meie ajastupillid ajaloolises kammerlikus saalis kõige täpsemini. Meie muusikud ja külalismuusikud mängivadki festivalil originaalsetel ajastupillidel või nende koopiatel.”

Peen ja elegantne muusika

Ehedalt ja täiuslikult aitab heliloojate muusikat kogeda ajastupillina haamerklaver, millel mängiti 18. sajandi teisel poolel. Haamerklaver kõlab küll jõuliselt, kuid nimetus tuleneb ennekõike pilli mehhanismist. “Kui klavessiinil näpib keelt küünekene, siis klahv-löökpilli lööb pisike haamer,” selgitas klaveriõppejõud Lembit Orgse, kes festivalil musitseerib haamerklaveril Kadrioru lossi kaunis saalis.

“Esimese Mozarti-aegse haamerklaveri koopia sai Eesti 15 ja muusikaakadeemia kuus-seitse aastat tagasi. Ajastupille on akadeemia varajase muusika üliõpilastel nüüd silme ees mitmeid, nii keel- kui ka puhkpille. Valdkond tegutseb ja areneb, muidu ei saaks ju siin ka selliseid festivale korraldada!”

Orgse sõnul on kontserdi pealkiri “Torm ja tung” ajendatud 18. sajandi kolmanda veerandi Saksa eelromantilisest tormi ja tungi ajajärgust, mis tõi kirjandusse Goethe noore Wertheri kannatused ja helimaailma Mozarti ja Haydni tuntumad teosed. Valitsesid minoorsed helistikud, järsud meelolumuutused ning ettearvamatud meloodiad. “Kontserdi muusika pärineb suuresti samast ajajärgust,” lausus Orgse. “Kadrioru lossi saal on hea näide interjöörist, kus 18. sajandil muusikat ette kanti. Kammerlikes saalides kõlavad ajastupillid paremini. Varajasel muusikal on peenust, elegantsi ja läbipaistvust. See on hõrk maiuspala muusikagurmaanidele!”

Koos varase klahvpillimuusika professori Lembit Orgsega tuleb esinema keelpillikvartett, kes mängivad klassitsismiajastu pillide soolkeeltega koopiatel. “Need on muusikud, kes on ajastupille spetsiaalselt õppinud ja kelle esituses helilooja looming selgelt ja kaunilt kohale jõuab,” ütles Utt.

Kokku hõlmab festival pea sadakonda muusikut meilt ja mujalt. “Väliskülalistena teevad festivalil kaasa mitmed solistid, näiteks barokkoboe mängija Argentiinast ja viola da gamba mängija Ungarist,” ütles Utt.

Amsterdami konservatooriumi vanade klaverite õppejõud, pianist Olga Pashchenko annab Beethoveni ja temast inspireeritud heliloojate loomingust inspireeritud kontserdi vanade klaverite meistri Paul McNulty töökojas valminud klaveritel. McNulty töökojas valminud pillidel mängib ka pianist Viviana Sofronitsky. Igal klaveril kõlab just see muusika, mis tollele pillile loodud. “Moodsamad pillid on ajaga pandud kõlama järjest suuremate paikade jaoks,” mainis Utt. “Muidugi on ka suured kontserdisaalid igati vahvad, kuid pillid, muusika ja saal peaksid moodustama ühe akustilise terviku.”

Noortele võimalus esineda

Teatri- ja muusikaakadeemia varajase muusika keskuse üliõpilased koos noorte muusikutega Vanalinna hariduskolleegiumi muusikakoolist, Tallinna muusikakeskkoolist, Otsa koolist ja Nõmme plokkflöödikoolist annavad festivalil kontserdi Arvo Pärdi keskuses. “Noortel huvi jätkub ja võimalused on olemas,” lausus Utt.

“Varakult on võimalik plokkflööti, viola da gamba ja klavessiini õppida näiteks Vanalinna hariduskolleegiumi muusikakoolis ning Otsa koolis. Suhteliselt hiljuti avanes see võimalus muusikaakadeemias. Ajastupillide muusikud juhinduvad ajalooliselt esituspraktikast, räägitakse heliloojaga ühes keeles ja see toob kuulajaini rohkem värve. Ise sattusin oma õpingute alguses sellisesse keskkonda, mis inspireeris mind klassikalist muusikat mängima. Õppisin plokkflööti eraviisiliselt helilooja Heino Jürisalu juures ja hiljem plokkflööti Haagi kuninglikus konservatooriumis koos Reet Sukaga, kellega koos varajase muusika festivali korraldame.”

Koroonaepideemia tõttu toimuvad mitmed festivalikontserdid virtuaalselt. Veebikontsertide lingi leiab peatselt festivali kodulehelt. https://tallinnfeatreval.eu/

Juba neljandat aastat toimuvat festivali toetab ka Tallinna linn. Pileteid saab Fienta veebikeskkonnast https://fienta.com.

Kontserdid Mustpeade majas, Kadrioru lossis ja Arvo Pärdi keskuses

• 20. novembril kell 17 kontsert “Bachi pärlid. Actus tragicus” Tallinna filharmoonia Mustpeade majas. Esinevad Eesti filharmoonia kammerkoor ja Tallinna barokkorkester. Solistid Marianne Pärna, Maria Valdmaa, Yena Choi, Oliver Kuusik, Martin Karu, Janari Jorro ja Olari Viikholm. Dirigent Tõnu Kaljuste.
• 21. novembril kell 18 kontsert “Tormi ja tungi vahel” Kadrioru lossis. Esinevad Lembit Orgse (haamerklaver), Mari-Liis Uibo (viiul), Meelis Orgse (viiul), Johanna Vahermägi (vioola), Johanna Randvere (tšello) koostöös lossimuusika sarjaga ja EMTA-ga.
• 23. novembril kell 18 esitleb veebikontserdil “Suured heliloojad ja nende klaverid” pianist Viviana Sofronitsky vanade klaverite meistri Paul McNulty töökojas valminud klavereid.
• 24. novembril kell 19 Püha Cecilia päeva noorte vanamuusikute galakontsert Arvo Pärdi keskuses.
• 25. novembril kell 18 Olga Pashchenko (haamerklaver) veebikontsert.
• 27. novembril kell 18 Michael Borgstede (haamerklaver) veebikontsert.
• 28. novembril kell 18 galakontsert Tallinna filharmoonia Mustpeade majas. Esinevad Irina Zahharenkova, Lembit Orgse, Ivo Sillamaa ja Reinut Tepp (haamerklaverid). Kavas klaverimuusika pärlid Bachist Lisztini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.