"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
Harvikhaiged saavad rohkem abi (0)
15. november 2021
Umbes 80% harvikhaigustest on geneetilist päritolu. Foto: Pixabay

Eesti harvikhaiged saavad nüüd abi harvikhaiguste kompetentsikeskusest, mis äsja loodi Tartu Ülikooli kliinikumi juurde. Euroopa Liidus käsitletakse harvikhaigusena haigust, mis esineb kuni viiel inimesel 10 000-st, s. t neid iseloomustab väga väike esinemissagedus.

Umbes 80% harvikhaigustest on geneetilist päritolu. Harvikhaigusi on suurusjärgus 5000-8000. Nimekiri täieneb, sest neid avastatakse igal aastal uusi. Eestis on neist rohkem või vähem puudutatud umbes 100 000 inimest, kuid lisanduvad ka haigete lähedased ja hooldajad.

Praeguseni olid harvikhaiged justnagu õhku rippuma jäetud, sest suuri raskusi on olnud näiteks nende ravimite hüvitamisega haigekassa poolt. Kulub näiteks aasta-kaks mõne ravimihinna osas tootjaga läbirääkimisteks, sest muidu osutuvad need väga kulukaks. Väga palju peaks seega harvikhaigetele lähenema juhtumipõhiselt. Nüüd ongi see võimalik, sest nimetatud kompetentsikeskuses on olemas tipparstid. Harvikhaigusi suudetakse senisest paremini diagnoosida ning ravida. Riik otse keskust ei rahasta – tugi tuleb kliiniku eelarvest ja Lastefondist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.