"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
Millal saab digitiiger vaktsiinipassikontrolli? (0)
15. november 2021
COVID-19 vaktsineerimise tõend. Foto on illustratiivne. Foto: Scanpix

Eesti on küll kuulus digiriik, kuid seni pole osatud või taibatud luua oma süsteemi vaktsineerimistõendite kontrollimiseks. Olukord paistab seda kummalisem, et samas oli Eesti esimene, kes lõi digitõendi süsteemi. Küll aga on tõendite kontrollimise äpid loonud mitmed teised Euroopa riigid. Eesti Päevalehe teatel kasutatakse neid äppe paljudes Eesti asutustes, kus klientide kontroll vaktsineerituse osas on valitsuse korralduse kohaselt kohustuslik.

Paraku näitavad need välismaised äpid tõhustusdoosiga vaktsineeritust suure viitajaga. Uus tõend hakkab pärast tõhustusdoosi süstimist kehtima seitse päeva hiljem Pfizeri ja 14 päeva hiljem Moderna vaktsiini puhul. Seega peaks kaks nädalat peale tõhustusdoosi kasutama enda vana digitõendit, uut ei tohiks teha, sest siis võib olla kindel, et näiteks kuhugi söögikohta sisse pääsed.

Üldiselt võib aga EPL-i avastuse taustal tõdeda, et vaktsineerimistõendite kontroll on jäänud läbi mõtlemata. See on põhinenud inimeste aususel ja lootusel, et ei esitata võõrast tõendit. Teisalt leidub kohti, kus sissepääsul küsitakse lisaks vaktsineerituse tõendile isikut tõendavat dokumenti, et andmete õigsuses veenduda. See läheb aga jämedasse vastuollu isikuandmete kaitsega ja eraelu puutumatusega. Seaduse mõttes muutub ju iga ID kaarti küsiv kohvikupidaja isikuandmete töötlejaks – koos rea seadusega pandud kohustustega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.