"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Kopli kalmistupargis taastatakse kabel Ajaloolane Peeter Järvelaid: kuna haudasid ei olnud, oli vaja ühist mälestusmärki (0)
18. november 2021

“See on see õigeusu kalmistu, kuhu siis tüüfuse ja hispaania gripi ohvrid maeti,” selgitas õigusajaloolane Peeter Järvelaid. “Nad maeti lihtsalt kraavi, sellepärast, et lihtsalt ei olnud jõudu ega võimalust igale lahkunule haud kaevata. Kuna haudasid ei olnud, oli vaja ühist mälestusmärki.”

Järvelaid ütles, et alguses oli mälestusmärgiks üks puitrist, siis lisati sinna veel mõned ristid. “Need olid kõik sümboolsed, sellepärast, et ei olnud ju seda hauakohta. Lõpuks siis kabel oligi tervik mälestusmärk,” selgitas ta.

Kopli kalmistupargis taastatakse Püha Jüri kabel. See oli pühendatud tüüfusesse ja hispaania grippi surnud inimestele möödunud sajandi kahekümnendate alguses. Suur osa neist olid Venemaa Loodearmee sõdurid, kes aitasid eestlasi Vabadussõjas. Kabeli taastamine on olulise tähtsusega kalmistu ajaloost.

Tallinna linnavalitsus eraldas reservfondist üle poole miljoni euro, et taastada Kopli kalmistupargis Püha Jüri kabel ja luua memoriaalala. Plaan tuli päevakorda juba üle-eelmisel aastal. Reservfondist küsiti raha sellepärast, et töödega veel sel aastal alustada ja järgmisel aastal valmis saada. Kabel on pühendatud pandeemiaohvritele.

Loodearmee kalmistu ala asub Pelguranna tänava ääres Eleringi alajaama ja tänase pargi vahel. Seal asus ka arhitekt Aleksandr Wladovsky projekteeritud memoriaalkabel. Sinnasamasse on memoriaal ja kabel ka plaanitud rajada. Selleks tuleb praegust pargi aeda ja müüri ümber kujundada. Nõukogude võim soovis vabadussõjas Eesti poolel võidelnud loodearmeelastest igasuguse mälestuse kustutada. Seetõttu oli kalmistu selle ala hävitamine palju kiirem kui kogu Kopli kalmistu likvideerimine. Vanast kabelist on säilinud ainult üks raidkirjadega kivi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.