"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
UURING Eesti levinuim parool on "123456" (0)
18. november 2021
Foto: Pixabay

Paroolihalduri teenusepakkuja nii äri- kui eraklientidele NordPass avaldas, et tänavuse aruande järgi on Eestis kõike levinum parool “123456”.

NordPass avaldas 2021. aasta aruande Eesti, aga ka 49 muu riigi populaarsemate paroolide kohta. Sel aastal avaldatud NordPassi uuring ei hõlma mitte ainult 200 levinumat parooli kogu maailmas, vaid annab ülevaate ka 50 riigi 200-st sagedasemast paroolist.

20 kõige levinumat parooli Eestis on 123456, 1q2w3e, qwerty, 123456789, parool, 12345,
lammas, 123123, lollakas, 12345678, teretere, maasikas, minaise, password, samsung, killer, 1q2w3e4r, kamikaze, 1234567 ja kallis, vahendab BNS.

Lihtsad numbrite kombinatsioonid nagu võidukoha saavutanud “123456” on populaarsed kõikjal maailmas. Tegelikult oli 50 analüüsitud riigi seas parool “123456” kõige populaarsem tervelt 43, riigis, sealhulgas Eestis, kuid ülejäänud seitsme riigi populaarseimad paroolid ei erinenud teineteisest kuigi palju. Indias oli peamine parool sõna “parool”, Indonesias “12345”, Jaapanis “password”, Portugalis “12345”, Hispaanias “12345”, Tais “12345” ja Ukrainas “qwerty”. 

Eesti naised kasutavad oma paroolides pigem positiivseid sõnu. Nende hulka kuuluvad “kiisuke”, “armastus” ja “maasikas”. See on sarnane paljudele teistele riikidele, kus enamasti kasutavad selliseid sõnu paroolide jaoks just naised.

Uuring näitab ka, et inimesed kipuvad oma paroolina kasutama enda või teiste nimesid, kuna naiste nimekirjades domineerivad enamasti naiste ja meeste nimed. Naised kasutavad tavaliselt naiste nimesid ja mehed meeste omi. Populaarsed paroolinimed on “kristjan”, “kristina”, “markus” ja “katrin”.

Meelelahutus ja popkultuur  mängivad samuti suurt rolli inimeste paroolides. Nimekirja sattusid bändid ja artistid, sealhulgas “eminem” ja “metallica”. Eesti top 200 sekka jõudsid ka filmid ja videomängud, mille hulka kuuluvad “matrix”, “garfield”, “runescape” ja “pokemon”.

NordPassi uuring illustreerib ka seda, kui nõrgad on peamised paroolid, näitades aega, mis kulub häkkeril antud parooli lahti muukimiseks. Kuigi mõõdik “aeg parooli lahti muukimiseks” on soovituslik ja sõltub erinevatest tehnoloogilistest aspektidest, on see hea võrdluspunkt selliste paroolide viletsa kaitse kohta. Üldiselt saab Eestis 75 parooli 200-st lahti murda vähem kui sekundiga.

“Kahjuks muutuvad paroolid aina nõrgemaks ja inimesed ei järgi ikka veel õiget parooli turvalisust,” ütles Jonas Karklys, NordPassi tegevjuht. “Oluline on mõista, et paroolid on väravad meie digitaalsesse ellu ja kuna veedame üha rohkem aega veebis, on meie küberturvalisuse eest paremini hoolitsemine muutumas tohutult oluliseks.” 

NordPass on paroolihalduri teenusepakkuja nii äri- kui eraklientidele. NordPassi loojad on eksperdid NordVPNist – täiustatud turbe- ja privaatsusrakendusest, mida usaldab üle 14 miljoni kliendi maailmas. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.