"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
Läti keskpank pakub õnnemünti, kuid palun ärge seda sööge (0)
18. november 2021

Läti keskpank (Latvijas banka, LB) tõi 17. novembril välja oma uusima meenemündi jäljendamatul viisil.  

„Kolmapäeval, 24.novembril, laseb Latvijas Banka käibele hõbedast meenemünti „Õnne münt”, millel on viie kroonlehega sireliõis. Münt on nagu kutse lootustele ja unistustele ning kui mõlemad on käes, siis järgneb kindlasti ka õnn,” ütles LB, vihjates, et see küll ei pruugi kohtus vastu pidada.  

„Mündi sõnum on see, et õnn võib vägagi olla juhuslik. Erinevalt õnnest eeldab see aga võimaluste kättesaamist, kui need end näitavad. Mõnikord on õnn lihtsalt juhus ja kukub lihtsalt ilma igasuguse pingutuseta sülle. Ometi õnn pole juhus,” lisas keskpank, kastes oma varbad filosoofiliste oletuste madalasse vette saatuse, õnne ja varanduse kohta, mida on ehk põhjalikumalt ja veenvamalt uurinud suured Kreeka traagikud ja Elizabethi ajastu juhtivad dramaturgid.  

„Viie kroonlehega sireliõis on üks õnne sümboleid. Kohaliku traditsiooni kohaselt tuleb viie kroonlehega lille leidmisel soovida ja õis ära süüa või kuivatada ja käepärast hoida,” jätkas LB.  

„Erinevalt ehtsast viie kroonlehega sireliõiest ei tohiks Latvijas Banka õnnesireli münti süüa. Selle asemel tuleks see kinkida või endale jätta, et selle omanikul oleks alati õnneenergiat. Kapslit tuleks hoida õrnalt näpu vahel, et tuua õnne endale, oma lähedastele ja kogu Lätile. Latvijas Banka sireliõie õnnemünt annab võimaluse mitte oodata kevadeni, paremaid aegu või õnne, vaid võtta õnne leidmise küsimus meie endi kätte.”  

Müntide nimiväärtus on 5 eurot, kuid neid müüakse hinnaga 53 eurot õie kohta, mis viitab sellele, et kellelgi on tõesti palju õnne. 24.novembril alates keskpäevast on uus münt müügil Latvijas Banka meenemüntide ja muude numismaatikatoodete ostmise veebisaidi e-monetas.lv kaudu. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.