"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Pimedate Ööde filmifestivali osana avatakse Solarises videonäitus “Vägivalla hääled” (0)
20. november 2021
Svetlana Aleksejeva/Pilt on illustratiivne

Videonäitus “Vägivalla hääled” ehk “Voices of Violence”  jutustab seksuaalse vägivalla, seksismi ja soopõhise ahistamisega kokku puutunud Taanis, Islandil, Valgevenes, Eestis, Lätis ja Leedus elavate naiste lugusid. 

Taani Kultuuri Instituudi korraldatav näitus koosneb 35 lühivideost, kus tuntud Taani, Islandi, Eesti, Läti, Leedu ja Valgevene näitlejannad esitavad anonüümseid lugusid soopõhisest vägivallast, paljastades jäljed, mis need läbielamised on naistesse siin- ja sealpool piire jätnud. Esitlejate seas on ka Eesti näitlejad Liivika Hanstin, Eva Püssa ja Linda Vaher ning talendiprogrammi Black Nights Stars varasemad osaleja Ester Kuntu ja Henessi Schmidt. Esitletavad anonüümsed lood on kogutud kokku koostöös iga riigi naisteabikeskustega. 

Põhja- ja Baltimaad ning Valgevene seisavad  seoses soolise võrdõiguslikkuse, seksismi ja soopõhise vägivallaga silmitsi paljude samade probleemidega ning olenemata elukoha maast on soopõhine vägivald paraku vaieldamatult tavaline sotsiaalne nähtus. ÜRO andmetel on iga viies Eestis elav naine kunagi oma elu jooksul kogenud soopõhist vägivalda. Näitus toetab peegeldamist ja arutelu valitseva ja probleemse soolise ebavõrdsuse ning soopõhise ahistamise kultuuri üle. Selle eesmärk on pakkuda võimalust rääkida sellest paljude naiste jaoks hirmutavast reaalsusest, sest kuulamine ja mõistmine on esimene samm tegutsemise ja muutuste suunas.

23. novembril kell 18:30 toimuval näituse avamisel esitavad lugusid programmis talendiprogrammis Black Nights Stars osalenud näitlejad –  Doris Tislar  (Eesti) Tua El-Fawwal (Egitpus/Saksamaa), Sandra Guldberg Kampp (Taani), Viktoriya Miroshnichenko (Venemaa) ja Kristina Morta Paškevičiūtė (Leedu). Lisaks toimub arutelu, kus Taani aktivist ja Everyday Sexism Project Danmark pressiesindaja ning aktivistide kirjastuse Rebel With a Cause asutaja Iben Hendel Philipsen, Eesti näitleja, lavastaja ja dramaturg Mari-Liis Lill ning Eesti teadlane ja arst, noorte nõustaja Seksuaaltervise Kliinikus Hedda Lippus peegeldavad kunsti, naistepoolse vaate ja naise rolli keerulise koosmõju üle ühiskonnas. Arutelu juhib filmitegija, kirjanik ja poliitik Kadri Kõusaar. Avaüritust edastatakse Taani Kultuuri Instituudi (ja Pimedate Ööde filmifestivali) Facebooki lehel inglise keeles.

Näitus jääb Solarise keskuse esimesel korrusel avatuks kuni 3. detsembrini.

Vägivalla hääled lugu Ester Kuntu esitluses: https://www.youtube.com/watch?v=0YJRxR7e7rA

Vägivalla hääled lugu Doris Tislari esitluses: https://www.youtube.com/watch?v=SRkLW25YmCU

“Vägivalla hääled” rändab Balti riikides ja Valgevenes, osana tunnustatud filmifestivalidest, sealhulgas Pimedate Ööde filmifestivalist. Enne Tallinna oli näitus üleval Vilniuses (4.11–17.11) Scanorama filmifestivali raames ning 8.12.– 21.12 saab seda näha Riias. Alates 9. novembrist  on avatud veebinäitus, järgnedes Virmaliste filmifestivalile Valgevenes: www.dki.lv/voicesofviolence.

Videonäitust “Vägivalla hääled” korraldavad Taani Kultuuri Instituut Eestis, Lätis ja Leedus koostöös – Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Pimedate Ööde filmifestival, programm Black Nights Stars, Solarise keskus, Feministeerium, MARTA keskus, Leedu Naisuurimus- ja Teabekeskus, Kvennaathvarf, Metafilm, Läti Kultuuriakadeemia, WIFT Island, ProRent, Taani Suursaatkond Eestis, Taani Suursaatkond Leedus -Taani Kultuuri- ja Paleedeagentuuri (SLKS) toetusel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.