"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
Tuleval suvel esineb Tallinnas Rootsi indiefolgi täht José González (0)
20. november 2021
Scanpix

Tuleva aasta 11. juunil esineb Tallinnas Alexela Kontserdimajas tuntud Rootsi indiefolgi artist José González, kontsert toimub muusiku tänavu septembris ilmunud neljanda stuudioalbumi “Local Valley” maailmatuuri raames. 

2008. ja 2017. aastal Eesti publiku südamed võitnud Argentiina päritolu Rootsi muusiku José Gonzáleze loomingus kohtuvad klassikaline kitarrimäng, Kuuba nueva trova pärand, hardcore-punk ja inimõigustest kantud sõnumid. Ühtaegu õrnad ja eepilised vokaalmeloodiad on talle toonud võrdlusi Nick Drake’i ja Paul Simoniga ning tema suurimate menukite seas on Joy Divisioni, Massive Attacki ja Kylie Minogue’i hittide töötlused.

Ka laiema publiku huviorbiiti jõudis ta 2003. aastal Rootsi bändi The Knife’i loo “Heartbeats” plaatinajagu müünud cover’iga. Lisaks neljale sooloalbumile on ta üllitanud kaks täispikka plaati koos bändiga Junip, tegutsenud avangardmuusika rühmituses The String Theory, võitnud Rootsi Grammy auhinna ja lasnud oma muusikal kõlada nii NBA legendi Michael Jordani dokfilmis “The Last Dance” kui ka auhinnatud videomängus “Red Dead Redemption”.

Eelseisval kontserdil tuleb ettekandele valdavalt Gonzáleze septembris ilmunud neljanda stuudioalbumi “Local Valley” materjal. Uut albumit kannab muusiku kaubamärgiks kujunenud pastoraalne helikeel, milles põhjamaine folktroonika kohtub Ladina-Ameerika ja Aafrika mõjudega.

Muuhulgas laulab González plaadi videosinglil “El Invento” esmakordselt ka oma emakeeles hispaania keeles, nimetades seda ühtlasi oma karjääri üheks tipphetkeks. Muusikaajakiri Uncut tõstab samaväärsena esile albumi teist singlit “Visions” ning Mojo hinnagul on kogu uus plaat “läbivalt meeliülendav nauding”.

Biokeemiat õppinud ja tundliku sotsiaalse närviga González jätkab ühtlasi oma loomingut läbiva humanistliku, dogmavastase mõistuse sõnumi levitamist. “Local Valley” kaant illustreerivad elevant ja musträstas viitavad “moraalivundamentide” loojast Jonathan Haidti käitumispsühholoogia mudelile. Muusiku sõnul kehastavad need “maakerale oma kinnisideedesse takerdunud inimkonna kaht vastakat hõimu, kes ei suuda näha asju teise vaatenurgast”.

José Gonzáleze “Local Valley” kontsert toimub Tallinnas Alexela Kontserdimajas 11. juunil, uksed avatakse kell 18, kontsert algab kell 19.

Piletid hinnaga 30–50 eurot on Piletilevis müügil alates 19. novembrist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.