"Paljudel ei ole häid suhteid vanematega. Kui sa ei saa toetust oma kõige lähedasematelt, on elus edasi liikuda ja areneda väga raske."

Eneli Jefimova, noor ujumistalent
President Alar Karis kiitis reservistide kaitsetahet (1)
21. november 2021
Albert Truuväärt

President Alar Karis kohtus pühapäeval Kagu-Eestis kaitseväe lisaõppekogunemisele Okas 2021 saabunud reservväelastega, kiites nende kaitsetahet. 

„Te olete parim näide Eesti kaitsetahtest ja kinnitus, et meie reservvägi on päriselt olemas,” ütles Karis. „Samuti tänan teie lähedasi ja tööandjaid, kes võimaldasid kiirelt õppusele tulla. See näitab, et Eesti riigikaitse on kogu ühiskonna ühine vastutus ja igal eestimaalasel on võimalus sellesse panustada.“

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, 2. jalaväebrigaadi ülem kolonel Tarmo Metsa ja Piusa kordoni juht politseikapten Paavo Mikson andsid riigipeale ülevaate õppuse senisest kulgemisest. President Karis kohtus maastikul õppusel osalevate reservväelastega ning tutvus ka ajutiste piirtõkete rajamisemisega.

Karise sõnul võimaldab õppus reaalselt testida koostööd kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti vahel. „Igas võimalikus kriisiolukorras peab meil olema kindlus, et see koostöö toimib tõrgeteta. Samuti panustab see õppus NATO ja Euroopa Liidu välispiiri tugevdamisse,“ lausus riigipea.

„Tänavune õppus Okas annab meile hulgaliselt väärtuslikke kogemusi, sest kaitsevägi ning Politsei- ja Piirivalveamet tegelevad täna õppuse raames probleemiga, mille ees võime kunagi ka päriselt olla,” ütles Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem. „Rajatavad tõkked on kerkinud tubli kiirusega ja luurekompaniid hoiavad olukorral silma peal. On näha, et üksused annavad endast parima ning meie koostöö politsei- ja piirivalveametiga sujub.” 

Kuigi tegemist on tavapärase lahinguvalmiduse kontrollimisega, on see president Karise sõnul vajalik signaal praeguses pingelises julgeolekuolukorras, mis siinset piirkonda tabas seoses Valgevene hübriidrünnakuga Poola, Leedu ja Läti piirile.

„Eesti piiril on praegu rahulik, aga me oleme valmis ka ärevamateks aegadeks, erinevateks ohuolukordadeks. Praegune õppus on seda valmisolekut veelgi lihvinud ja koostööd täpsustanud,“ ütles president Karis. „Me näeme, et Eesti riigikaitse okkad on teravad ja see siil talveunne ei lähe.”

Lisaõppekogunemisega Okas 2021 harjutatakse kogu Eesti riigikaitse käsuahela ulatuses alates valitsusest kuni reservväelasteni otsuste langetamist ja tegutsemist kiiresti muutuvas olukorras. Valitsuse otsusega kutsuti lisaõppekogunemisele 17. ja 27. pioneeripataljoni ja 191. ning 291. luurekompanii koosseisu arvatud reservväelased. Tänavuse õppuse raames tõhustatakse lisaks lahinguvalmiduse kontrollimisele ka koostööd politsei- ja piirivalveametiga, toetades neid Eesti-Venemaa kontrolljoone tugevdamisel.

President käis uudistamas piiritõkete paigaldamist

President Alar Karis käis pühapäeval Setomaal uudistamas piirile tõkete paigaldamist.

Koos politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaheri ja kaitseväe juhataja Martin Heremiga jalutati piirialas ning saadi ülevaade töö protsessist ning olukorrast piiril, märkis Lõuna prefektuur. 

“Iga tunniga pikeneb ajutise tõkkega kaetud ala nii kagunurgas kui Narva lähistel. Rändesurve ohtu meie piirile veel ei ole ja piir peab, kuid lisatõkete paigaldamine aitab veelgi paremini tagada seda, et Eestis on turvaline elada,” kirjutas Lõuna prefektuur sotsiaalmeedias. 

Valitsus kuulutas kolmapäeval välja reservõppekogunemise, et sellel osalejad suunata appi piiritõkete paigaldamisele. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

NõmmeRaadios edastatud küsitluse andmetel
22. nov. 2021 17:40
...on sõjaseisukorra puhkedes vabatahtlikult minema lahingusse 10% eestlastest ja 4% siinsetest muulas-kodanikest.