"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
"Vabalt peetavate kanade munad"- lavastus, mis pakub tõlgendamisvabadust ja teatrivormi raputust (0)
21. november 2021
Siim Vahur

“See lavastus pakub hästi palju mõtteainet minu arvates. Me oleme lähenenud sellele vormiliselt, kui mõttevoolule, kuidas inimese mõte jookseb. Kuidas ühest mõttest tekib mingi teine mõte ja siis läheb teeb kannapöörde, läheb kuhugi täiesti teise kohta. Siin on minu arvates väga palju teemasid, mis võiksid kõnetada praegu inimesi just kontakti teemal ja inimestevaheliste suhete teemal,” rääkis lavastaja Markus Helmut Ilves.

Etenduses “Vabalt peetavate kanade munad” käsitletakse inimsuhteid absurdses võtmes. Läbivaks teemaks on argised hetked ja sündmused, mida kõik elus aegajalt kogevad. Lugu on kooslus kohtumistest, ühendustest kuid samas ka igapäevastest imedest.

Etendus sündis lavakunstikooli 29. lennu lõpetanud kursusekaaslaste algatusest ja esietendus augustis Voyadzeri teatrisaalis. Nüüd otsustas Tallinna Linnateater kutsuda selle lavastuse oma ka repertuaari.

Tõlgendamisvabadus ja teatrivormi raputus

Näitleja Kristiin Räägeli sõnul pakub etendus hästi suurt tõlgendamisvabadust. “Ka minu enda jaoks on väga palju erinevaid teemasid, mis kooruvad välja vastavalt sellele, kus ma ise praegu olen oma elus. Kui me seda alguses tegema hakkasime, siis olid mingid teemad minu jaoks aktuaalsed ja nüüd on teistsugused teemad. Hetkel on näiteks minu jaoks väga aktuaalne see otsiv inimene. Inimene, kes otsib, mis on õige, mis on vale. Kus on tõde, kuidas käituda või teha mingisuguseid õigeid valikuid,” rääkis Räägel.

“Mu vanaema käis seda lavastust vaatamas ja ma olin üpriski veendunud, et talle ei meeldi see, et see on mingi täiesti teistsugune teatrivorm, millega tema on harjunud. Aga talle väga meeldis, et tema sai mingisuguse teatrivormi raputuse sellest. Aga keegi teine võib saada mingisuguse dramaatilise raputusest.”

Scrollimise ühiskond versus terved inimsuhted

Etendusest õhkub mässumeelsust ja tahet olla vaba. Teisalt tõstatub küsimus, mis see vabadus üldse on ja millest tahetakse vabad olla? Lavastaja Markus Helmut Ilvese sõnul on lavastuse vorm inspiratsiooni saanud sotsiaalmeediast.
” Kuidas inimesed kasutavad sotsiaalmeediat, näiteks Instagrami või Facebooki, et see on selline scrollimise ühiskond ehk siis see, kuidas inimeste tähelepanu jookseb, kui kiirelt nad saavad infot. Võtad ja scroll’id, sa näed midagi, mis sulle meeldib, lähed kohe uue juurde ja kui sa selle kinni paned, siis sul on mingisugune tervik. Aga tegelikult sul on sellised fragmendid mingist asjast ja siis sellest kokku tuleb mõte. “

Ilves leiab, et ideaalis võiks inimestel etenduse lõppedes tulla suurem janu suhete järele. “Selles mõttes, et hoida neid suhteid või hoida neid tähtsaid inimesi, kes sul on ja käituda ja tegutseda selle nimel, et need suhted oleksid ikkagi terved ja annaksid sama palju teistele inimestele kui sulle.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.