"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Uuring: automaatlahendused on Baltikumi tarbijate seas tõusuteel (0)
22. november 2021
Albert Truuväärt/Pilt on illustratiivne

Tänavu juulis Baltimaades ja Rootsis tegutseva turu-uuringufirma Rait Grupi poolt läbi viidud DDB Brand Capitali uuringu järgi on tarbijatele suunatud automatiseeritud lahendused kõigis Balti riikides tõusuteel.

Eestlaste seas on 5 protsendiga enim tõusnud huvi majapidamises kasutatava rakenduse Alexa vastu, samas kõige innukamad on selles vallas leedukad – Leedus vastanutest 57 protsenti peab seda oluliseks, teatas turu-uuringufirma.

Seejuures on automatiseerimine uuringus osalenud eestlaste jaoks olnud muutumatult 76 protsendi juures oluline läbi viimase kolme aasta, Lätis ja Leedus aga on toimunud oluline tõus selles osas just sellel aastal.

Rootsi tulemus aga erineb – vaid 50 protsenti küsitletutest arvab, et automatiseerimine teeb nende elu lihtsamaks. Uuringufirma arvates võib põhjus olla selles, et Rootsis on digitaliseerimine kestnud kauem ja rootslased mõistavad, et tehnoloogias ei peitu lahendus kõikide probleemide jaoks.

Kõige digitundlikumad on Balti riikides leedukad – ligi kolmveerand vastanutest peab digitaliseerimisest saadavat kasu suuremaks kui võimalikke riske. Kõige enam uusi tehnoloogilisi oskusi võrreldes eelmise 2020. aastaga omandasid lätlased – näitaja kasv oli 6 protsenti –, ent teistes riikides pole uuringu järgi olulist muutust olnud.

Kui kaugtöö ja tööaja paindlikkus olid olulised samuti pea kolmveerandile Balti riikide elanikele enne pandeemiat, siis nüüd on tunda Lätis ja Leedus küllastumise ja tüdimuse märke. Samas Eestis on paindlikuse olulisus tõusnud 72 protsendi ehk pandeemia eelsele aja tasemeni.

Mobiiltelefoni oma töö keskkonnaks kasutavad pea pooled, rohkem inimesi Leedus, kus näitaja oli 57 protsenti. 

Rait Grupi DDB Brand Capitali uuring viidi läbi 2021. aasta juulis, peegeldades enam kui 2800 15–74-aastase Läti, Leedu, Eesti ja Rootsi vastaja arvamusi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.