"Olen aeg-ajalt kuulnud, et kolleegid mujal maailmas imestavad, kuidas meil on õnnestunud siin luua nii elav ja kõrgel tasemel muusikaelu."

Tõnu Kaljuste, dirigent
Üle poole miljoni Eestlase peavad reisile minekuks COVID-i tõendit uuendama (0)
24. november 2021
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

“Välisriikide puhul meil puudub see võimalus, et me saaksime muuta nende COVID-i vaktsineerimise tõendi kontrollimise tingimusi. Ja tegelikult vaadates täna aega, siis väga paljudel inimestel jõuab kätte ka tõhustusdoosi tegemine. Siis saab ühendada tõendi uuendamise tõhustusdoosi tegemisega ja jälle olla mureta aasta otsa oma tõendiga,” rääkis Sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Kalle Killar.

Alates detsembrist hakkab Eestis järk-järgult tehnilist kehtivust kaotama üle 550 tuhande COVID-i vaktsineerimise tõendi. Siseriiklikult saab küll praegust tõendit edasi kasutada, kuid enne reisile minekut tuleb uus tõend luua. Tõendit peab uuendada patsiendiportaalis digilugu.ee. Eestis saab jätkata tõendite kasutamist juhul kui seda kontrollitakse teenusepakkuja juures veebilehel kontroll.digilugu.ee kaudu.

“Närvi ajab kõik see asi juba, see peaks kuidagi lihtsam olema inimestele. Niigi on igasugu muid asju, nüüd see ka veel,” leidis Are.

“Kui informatsioon täpsustub, siis tuleb uuendada, selleks, et elu oleks võimalikult avatud,” arvas Pille.

“Kuulsin täna uudistes, jama. Ise plaanin ka lähiajal reisile minna, Hurghadasse,” ütles Liia.

“Mul oli küll plaanis Berliini minna varsti , aga ma ei teagi. Ma peangi uurima seda asja,” lisas Egon.

Kuigi digitaalse COVID-i tõendi loomine ei ole tehniliselt keeruline, on inimestel siiski erinevad digioskused ja võimalused tõendi uuendamiseks. Nii pakuvad linnaosavalitsused jätkuvalt ka tõendi uuendamisel abi.

Mustamäe linnaosavalitsuse infospetsialist Maris Harumäe sõnul käib Mustamäe linnaosavalitsuses igapäevaselt mitukümmend pensionäri tõendi loomisel abi palumas.

“Isegi kui keegi hakkama ei saa, alati tulla siia ja me aitame teha selle tõendi ära,” julgustas Harumäe.

Enne 21. oktoobrit Eestis loodud ja seni uuendamata COVID-i vaktsineerimise tõendi tehniline kehtivus lõpeb kuus kuud pärast selle loomist. Alates 21. oktoobrist 2021 luuakse Eestis kõik COVID-i vaktsineerimise tõendid pikema tehnilise kehtivusega. Peale vaktsineerimiskuuri lõpetamist loetakse need kehtivaks 365 päeva.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.