"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Tähtsaim rahvusvaheline meresõiduohutust reguleeriv dokument sai eesti merekeelse tõlke (0)
27. november 2021
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

Valitsus kiitis sel nädalal heaks SOLASi konventsiooni eestikeelse tõlke, mis on tähtsaim meresõiduohutust reguleeriv rahvusvaheline dokument. 

MKMi meremajanduse asekantsler Kaupo Lääneranna sõnul panustab dokumendi tõlkimine Eestis pakutava eestikeelse merehariduse edendamisse. „SOLAS konventsioon on olulisim meresõiduohutust reguleeriv rahvusvaheline dokument ja selle ajakohastatud tõlge tõstab merehariduse kvaliteeti ja võimaldab omandada teadmisi laeva juhtimisest, inimelude ohutuse tagamisest merel, laevaehitusest, merepäästest jne korrektses eesti merekeeles,“ märkis Läänerand.  

SOLASi konventsioon paneb paika laevaohutuse põhinõuded, nt laeva tuleohutuse tagamisele, päästevahenditele, raadioside korraldamisele, navigatsiooniseadmetele, ohtlike kaupade veole ja ohutust tõendavate dokumentide vormistamisele.

Eesti liitus 1974. aastal Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni (IMO) poolt välja töötatud rahvusvahelise konventsiooniga inimelude ohutusest merel (ingl. k. International Convention for the Safety of Life at Sea – SOLAS) juba 1991. aastal, kuid konventsiooni lisa ja selle liiteid ei ole varem tõlgitud ning avaldatud. Varasemalt on heaks kiidetud ja eesti keelde tõlgitud konventsiooni ja selle protokollide artiklid, kuid mitte selle lisas sisalduv tekst. 

SOLAS konventsiooni teksti tõlke teostas vandetõlk ja kontrollis ning toimetas Eesti Merekeele Nõukoja ekspertidest koosnev töörühm.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.