"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Eesti muusika nädal toob lavale ligi 60 parimat esinejat (0)
29. november 2021
Tenor Oliver Kuusik Foto Scanpix

Muusika- ja teatriakadeemias kõlavad detsembris Lemba, Tüüri, Tambergi ja Mägi teosed. “Eesti muusikat tutvustav festival võiks olla järgmisest aastast UNESCO muusikalinnaks saavale Tallinnale hea tutvustus,” ütles festivali korraldav Kadri Lassmann.

Tänavu esmakordselt toimuva festivali “Eesti muusika nädal” kontserdiõhtud on pühendatud kodumaisele heliloomingule. Festival sünnib interpreetide liidu ja muusika- ja teatriakadeemia koostöös ning kõik kontserdid leiavad aset muusika- ja teatriakadeemia suures saalis (Tatari 13).

Oliver Kuusik ja Juhan Tralla

“Eesti muusikat tutvustav festival võiks olla Tallinna kui järgmisest aastast UNESCO muusikalinna heaks tutvustuseks. Kontsertide mitmekülgne laad sobib neilegi, kes muusikasaale sageli külastanud pole,” rääkis üks festivali korraldajaist Kadri Lassmann. “Kõlavad keel- ja puhkpillid, klaver ja löökpillid. Laval on kammerlikud koosseisud duodest kvintettideni. Festivalil esinevad nii täiesti esmakordselt kokku saanud koosseisud kui ka juba aastakümneid koos tegutsenud pillimehed. Kokku astub neljal kontserdil üles ligi 60 eesti interpreeti, nii noori muusikuid kui ka vanameistreid.”
Teiste seas astuvad lavale tenorid Oliver Kuusik ja Juhan Tralla, sopran Arete Kerge, viiuldajad Mari Poll, Hans Christian Aavik ja Arvo Leibur, tšellistid Theodor Sink ja Indrek Leivategija ning pianistid Ivari Ilja ja Sten Heinoja. Samuti oboemängija Ingely Laiv-Järvi, trompetist Indrek Vau, klarnetist Toomas Vavilov, Heigo Rosin löökpillidel ja paljud teised. Tšellisti ja interpreetide liidu esimehe Henry-David Varema sõnul on muusikasündmuse siht tuua kodumaine väärt helilooming laiema publikuni. “Eesti helilooming on tohutult rikas ja mitmekülgne, aga suur osa sellest kodumaise publiku seas siiani võõras ja mitte nii menukas,” ütles Varema. “Selle põhjus võib olla ka tõik, et kodumaist heliloomingut mängitakse lihtsalt harvem, mistõttu pole palju väärt teoseid teenitud kõlapinda leidnud. Festivali eesmärk ongi seda muuta.”
Festivali neli autoriõhtut keskenduvad Artur Lemba, Erkki-Sven Tüüri, Eino Tambergi ja Ester Mägi loomingule.

Esineja kui maadeavastaja

“Populaarsete heliteoste kõrval kõlavad ka vähetuntud või sootuks mängimata palad,” ütles Lassmann. “Artur Lemba heliloomingut näiteks on praegustel kontserdilavadel mängitud põhjendamatult vähe. Alati on publikut köitnud Erkki-Sven Tüüri ja Eino Tambergi teosed. Jaanuaris tähistame Ester Mägi sajandat sünniaastapäeva, festivaliga tahame sellele teha hea sissejuhatuse.”
Kuigi kontserdikavast ei puudu ka tuntud lemmikud, leidub seal vähetuntud teoseid või sootuks mängimata palu, mille puhul tuleb noodipartiid helilooja käsikirjaliste materjalide põhjal elustada. Näiteks kõlab Artur Lemba “Klaverikvintett” festivalil värskes kuues. “Vähemängitud teoste esitamine annab interpreedile ühtaegu suure võimaluse ja vastutuse. Oled kui maadeavastaja, kes oma leide teistega jagab,” sõnas pianist Sten Lassmann, kes on festivalil üheks selle teose esitajaks.
Festuvali autoriõhtud toimuvad 5. detsembril (Artur Lemba), 7. detsembril (Erkki-Sven Tüür), 9. detsembril (Eino Tamberg) ja 11. detsembril (Ester Mägi). “Esmakordselt toimuvast eesti muusikale pühendatud nädalast võiks saada jätkuv traditsioon meie kontserdielus,” lisas Varema. “Nii saaksime meie külluslikku loomepärandit ning kõrgetasemelist interpretatsioonikunsti võimalikult rohkete kuulajatega jagada.”
Festivali kontserdipilet maksab viis eurot ja toetajapilet 30 eurot. Kava ja piletid on saadaval piletimüügikeskkonnas Fientahttps://bit.ly/327KZGd.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.