"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
RAUL ADLAS: Libastumine võib kaasa tuua peapõrutused ja luumurrud (0)
30. november 2021
Raul Adlas. Foto: Albert Truuväärt

“Kiirabil oli kolme esimese libeda päevaga kaheksa patsienti, kes kukkusid. Kuus neist 70-80-aastased ja kaks viiekümnendates. Reeglina kukkusid inimesed jalutades või õues töötades,” kirjeldas Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas. Käes on esimesed lumised ja libedad ilmad. Pealinn uuris, kuidas on inimesed selleks valmis ning kas nad ka lund lükkavad ja teele graniidipuru puistavad.

Kukkumisel libeduse tõttu on Adlase sõnul vigastused tüüpilised – peapõrutus või luumurrud käe randmeosas, külili kukkudes murrud õlas ja puusa piirkonnas.

“Ühel juhul oli ka roidemurru kahtlus. Kaks patsienti said abi kohapeal ja jäid kodusele jälgimisele, ülejäänud vajasid haiglaravi,” kirjeldas Adlas, kelle sõnul on oluline libeduse tekkeks valmis olla, et kukkumisi ja vigastusi ennetada.

“Libeduse vastu ei ole head rohtu. Oluline on olla selleks valmis – uurida ilmateadet ja kodust või ka liiklusvahendist väljudes proovida ettevaatlikult, kas maa on libe või ei. Võimalusel tasub eriti eakatel inimestel, kellel võib olla raskem tasakaalu hoida, hoiduda õues käimisest siis, kui pluss- ja miinuskraadid kiiresti vahetuvad.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.