"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Eestil on kiireim majanduskasv Euroopa Liidus Statistikaanalüütik Müürsepp: eraisik tarbis juba rohkem, kui enne koroonat (0)
30. november 2021
Foto Ilja Matusihis

“Püsikaupade tarbimine kasvas, samuti kulutati vabale ajale, kultuurile. Kui eelmisel aastal olid inimesed kodus, siis nüüd on saanud rohkem väljas käia,” ütles Statistikaameti majandus- ja keskkonnastatistika osakonna juhtivanalüütik Robert Müürsepp.

Müürsepp tutvustas sisemajanduse koguprodukti tänavuse aasta III kvartali andmeid, mille järgi kolmandas kvartalis kasvas majandus 8,6 protsenti.

“8,6 protsenti on kiire kasv,” ütles analüütik tunnustavalt. Ta tõi välja, et maksulaekumine oli tavapärane, maksupoliitikas polnud midagi erilist, mis oleks inimeste ja ettevõtete tegevust muutnud.

Energeetikasektor oli ainus majandust aeglustav sektor

Müürsepa sõnul vedasid kogu majandust kõige edukamalt: ehitus ja kinnisvara, IT-sektor, transport, töötlev tööstus ja haldustegevus. “Finantssektor on tulnud tagasi tagasihoidlikuma panuse juurde. Energeetikasektor oli ainus majandust aeglustav sektor – nii elekter kui gaas on nii palju kallinenud, siis see tõi sektorisse kerge languse,” tõi ta välja nõrgemad osalised.

Kogu pandeemiat kõige rängemini räsinud majutuses ja toitlustuses on olukord tublisti paranenud, ehkki 2019. aasta tippajast lahutab Müürsepa sõnul veel tühimik.

Analüütik tõi välja, et töötlev tööstus on peaaegu 2019. aasta tasemele jõudnud, samuti IT ja transpordisektor on tublilt edenenud, väliskaubandusel on väga hästi läinud.

Olulise verstaposti ületas Müürsepa sõnul eratarbimine, mis jõudis üle 2019. aasta taseme. “Eratarbimine, tarbijate kindlustunne oli hea, inimesed said väljas käia ning kulutusi teha, püsikaupadele. Sisenõudlus kasvas 6,8 protsenti, püsikaupade tarbimine kasvas, samuti kulutati vabale ajale, kultuurile. Kui mullu inimesed olid kodus, siis nüüd on saanud rohkem väljas käia,” tõi ta välja rõõmsa trendi.

Eestil on kiireim majanduskasv Euroopa Liidus

Rääkides investeeringutest tõi ta positiivse uudisena välja, et nende põhi majanduses on olnud lai -kõige enam kasvasid investeeringud transpordivahenditesse ja masinatesse.

Eriti rõõmsa uudisena tõi ta välja, et eksport-import on kasvanud juba ajaloost tuntud kõrgele osakaalule. “Oleme välja viinud rohkem, kui sisse toome,” osutas ta olulisele punktile

Teenuste osas kasvas eksport tema sõnul enim arvutiteenuste alal. Kaupade puhul vedasime välja enim puitu, metallitooteid, ent ka olulises mahus arvutitooted. Eksport-import näitab seega kasvutrendi ning mis kõige olulisem – kasv on laia põhjaga.

Rääkides globaalsest kontekstist, on Eestil läinud erakordselt hästi. “Meil on kõige kiirem majanduskasv Euroopa Liidus. Väikesed majandused domineerivad, suurte majanduste taaskäivitamine on pika vinnaga. Väikesed majandused on paindlikumad,” tõi ta välja Eesti edu võtme.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.