"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
video Tallinn tõstab alates uuest aastast eluaseme toetuse suurust (0)
01. detsember 2021

Abilinnapea Betina Beškina sõnul otsustati tänasel linnavalitsuse istungil alates järgmises aastas 1. jaanuarist kehtestada Tallinnas uued toimetulekutoetuse raames arvesse võetavad eluaseme toetuse piirmäärad.

„Toimetulekutoetus on oluline abimeede absoluutse vaesuse piiril elavatele peredele. See aitab neil säilitada elukoha ja tagab vahendeid minimaalseteks eluvajadusteks,“ selgitas Beškina.

Toimetulekutoetus koosneb abilinnapea selgitusel toimetuleku piirist, mida võtab vastu riigikogu ja eluasemekulude kompensatsioonist, mille kehtestatavad kohalikud omavalitsused.

„Oleme sel aastal püüdnud selle eest seista, et toimetuleku piir suureneks, kuid kahjuks näeme praegu, et riigikogu ei ole seda tõstnud,“ tõdes Beškina.

Praegune toimetulekupiir on esimesele või ainsale pereliikmele 150 eurot kuus – see tähendab, et kui eluasemega seotud kulud on tehtud, peab jääb esimesele või ainsale pereliikmele 150 eurot, igale järgnevalt täiskasvanule 120 eurot ja lapsele 180 eurot kuus. Selle raha eest tuleb maksta toidu, transpordi, riiete, side ja kõige muu igapäevase eluga seonduvate kulutuste eest.

Eluasemekuludel on mitu komponenti

Korterite üürikompensatsiooni puhul jätkab Tallinn loogika alusel, mille kohaselt on väiksemate korterite ruutmeetrihind kallim ja suuremate korterite puhul soodsam ning seetõttu kehtib 3 piirmäära sõltuvalt üürikorteri suurusest.

Näiteks – Kui korter on suurem kui 33 ruutmeetrit, siis kehtib praegu piirmäär 6.40 ruutmeetri kohta ja uuest aastast 11 eurot ruutmeetri kohta.

18-33 m2 suurusega korterite puhul piirmääraks 9 eurot m2 kohta, alates uuest aastast 14 eurot m2 kohta ja kui tegemist on mikrokorteriga, mille suurus on väiksem kui 18 m2, on siiani kehtinud piirmäär 12 eurot, aga uuest aastast 17 eurot m2 kohta.

Üks oluline muudatus puudutab ka elektrienergia piirmäära, mis on hetkel 40 eur esimese pereliikme kohta ja iga järgneva kohta 3.50; uuest aastast saab olema 60 eurot pere esimese liikme kohta ja 10 eurot iga järgneva pereliikme kohta.

Rahuldatud enam kui 12 000 toimetulekutoetuse taotlust

Samuti on tõusnud gaasi hind ja siin on kehtinud seni piirmäär 21 eurot pere esimesele liikmele,  uuest aasta 27 eurot ja igale järgnevale pereliikmele 13 eurot.

„Need on summad, mida võetakse arvesse, kui määraktase toimetulekutoetus, sest kõigepealt peame tagama eluaseme ja siis lisaks sellele peab jääma toimetulekuks 150 eurot. Siiani on sel aastal nii, et pered olid sunnitud eluasemega seotud kulusid tasuma sisuliselt toimetuleku vahenditest,“ tõdes Beškina.

„Lisaks ruutmeetrite piirmääradele on veel ka maksimaalmäär üürikorterile ja kui see on siiani olnud 400 eurot, siis uuest aastast saab see olema 550 eurot ja pere viienda ning iga järgneva liikme puhul lisaks veel 75 eurot. See on vajalik, et suured pered, mis vajavad suuremat elamispinda, saaksid samuti adekvaatselt toetatud,“ märkis abilinnapea.

Selle aasta 9 kuuga on Tallinnas rahuldatud enam kui 12 000 toimetulekutoetuse taotlust, millest suurem osa – üle 10 000 sisaldas ka eluasemekulusid. Kokku said taotlusest abi enam 2000 perekonda ja neile maksti kokku toetust summas 3,5 miljonit eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.