"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
tasuta ühistransport ei kao Ühistranspordi dotatsioonile lisandub tuleval aastal 2,5 miljonit (0)
01. detsember 2021
Foto: Scanpix / Foto on illustreeriv

Transpordiameti juht Kaido Padar ütles kolmapäeval pressikonverentsil, et kuigi bussidotatsiooni baaseelarve jääb samaks kui sel aastal, siis koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga on tuleva aasta eelarvesse leitud lisaks 2,5 miljonit eurot, millega ulatub kogusumma 52,7 miljoni euroni. 

Ühistranspordi hinnaindeks, mis sisaldub bussiveo avaliku teeninduse lepingutes, on samas kasvanud keskmiselt 9 protsenti, sealhulgas diiselkütuse indeks 17,5 protsenti, bussijuhtide palgaindeks 4,7 protsenti ja tarbijahinnaindeks 4,1 protsenti, vahendab BNS.

Täiendavalt on kohalikele ühistranspordikeskustele tehtud ettepanek leida liinivõrgus optimeerimisvõimalusi, et vähendada liinikilomeetrite mahtu 2 protsendi võrra. 

Maanteeameti liikuvuse planeerimise teenistuse juhi Martin Lengi sõnul on tuleval aastal liinikilomeetrite maht 46 miljonit liinikilomeetrit, selle baasi pealt tehtaks kärbe. Ta toonitas, et eelarve ei vähenenud, ent just madalamate täituvustega liinid tuleb siiski osaiselt üle vaadata. 

Lennu- ja praamiühendused jätkavad 2022. aastal samas mahus kui tänavu ning kate on leitud ka lisareisideks. 

Lisaks liinikilomeetrite vähendmisele näevad teise võimaliku ühistranspordi optimeerimisvõimalusena nii Padar kui majandus- ja taristuminister Taavi Aas nõudepõhist ühistransporti, samuti on Padari sõnul töös liikuvusuuring, mille tulemused võimaldavad liinivõrku veelgi vajadustele kohandada. 

Kulude katteks praegu tasuta ühistranspordile piletihinna kehtestamist ei ole kaalutud. “Tasuta ühistransport on Eestis tulnud selleks, et jääda. Seda kindlasti likvideerima ei hakata,” kinnitas Aas. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.