"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
kolmandik eurooplastest vaktsineerimata Von der Leyen: on aeg mõelda kohustuslikust vaktsineerimisest (1)
01. detsember 2021
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Scanpix

Euroopa Liidul on aeg mõelda kohustuslikust vaktsineerimisest koroonaviiruse vastu, ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kolmapäeval, rõhutades, et otsus jääb liikmesriikidele, vahendab BNS.

“Ma arvan, et on mõistetav ja asjakohane seda arutelu nüüd pidada,” ütles Ursula von der Leyen.

“Kui praeguseid arve vaadata, on Euroopa Liidus vaktsineeritud 77 protsenti täiskasvanutest või 66 protsenti kogu elanikkonnast. See tähendab, et kolmandik Euroopa rahvastikust on vaktsineerimata. See on 150 miljonit inimest.”

“Kuidas me saame julgustada ja võib-olla mõelda ka kohustuslikust vaktsineerimisest Euroopa Liidus? See vajab arutelu, ühist lähenemist. Kuid see on arutelu, mida ma arvan, et tuleb pidada,” lausus ta.

Mitu Euroopa Liidu riiki on samme selles suunas juba astunud.

Austria on teatanud vaktsineerimiskohustuse kehtestamisest tuleva aasta 1. veebruarist ja sama kaalub ka Saksamaa.

Kreeka teatas teisipäeval vaktsineerimiskohustusest üle 60-aastastele, samas kui Prantsusmaa on teatanud, et koroonapassi kehtivus lõppeb 15. jaanuarist kõigi täiskasvanute jaoks, kes pole saanud kuus kuud pärast oma viimast vaktsiiniannust tõhustussüsti.

Von der Leyen ütles ka, et EL-i peamise vaktsiinitarnija BioNTech/Pfizeri koroonavaktsiin jõuab lasteni kahe nädala pärast.

Von der Leyeni sõnul vestles ta teisipäeval Saksa-USA ühisettevõttega ja nad lubasid protsessi kiirendada. “Teisisõnu: lastevaktsiinid on saadaval alates 13. detsembrist.”

Vaktsineerituse tase on liikmesriigiti äärmiselt ebaühtlane.

Portugal, Malta, Hispaania, Itaalia, Iirimaa, Prantsusmaa, ja Belgia on pookinud üle kahe kolmandiku oma elanikest. Bulgaaria, Rumeenia, Slovakkia ja Horvaatia aga vähem kui poole.

“Meil on vaktsiinid, elupäästvad vaktsiinid, aga neid ei kasutada igal pool adekvaatselt,” ütles von der Leyen.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
1. dets. 2021 16:19
Need, kes viibivad pidevalt koos paljude inimestega, on jah soovitav end vaccineerida, et juhul kui nakatuvad, põevad selle kergemini läbi. Aga ka vaccineeritud nakatuvad, satuvad haiglatesse, järelikult kannavad viirust laiali. Sundvaccineerimine harjutab vaid inimesi elama koos viirusega, mitte seda välja juurima. Koroonapass on vaid selleks, et liigitada inimesed valitsustele alluvateks ja mittealluvateks ja lõhestab ühiskonda. Oleks nagu uus kodaniku isikutunnistus senise asemel, kellele on tagatud kõik kodanikuõigused. Ülejäänud on teisejärgulised. Eelmise valitsuse maskikandmise kohustus, distantsi hoidmine ja hügieenist kinni pidamine, andsid kiire ja parema tulemuse. Vaccineerimine ja koroonapassi käiku laskmine vaid suurendas viiruse levikut. Viirus ei saja taevast, ega teki siin ise. Seda tuuakse riiki sisse. Seega on vaja sundvaccineerimise asemel riiki sissetulijatele sundtestimine ja vajadusel karantiin vähemalt kümme päeva.