"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
1Partner: Tallinnas võib korteri ruutmeetri hind ületada 2500 eurot (0)
03. detsember 2021
Foto Ilja Matusihis

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri hinnangul võib Tallinna korteriturul peagi keskmine ruutmeetri hind ületada 2500 euro piiri. “Kui järelturul on kaupa vähem ning tehingutes annavad tooni uusarendused, siis on ka keskmine hind arusaadavalt kõrgem,” ütles ta. 

Novembris tõusis Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3 protsendi võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv. 

“Viimati tehti Tallinnas ühe kuu jooksul nii palju tehinguid 2006. aasta sügisel, vaid loetud kuud enne seda, kui kinnisvaraturg järsult langema hakkas. Oluline on mõista, et tänane olukord on siiski oluliselt erinev, sest nii arendajad kui rahastajad on toonasest just riskide maandamise osas palju õppinud,” rõhutas Vahter ning lisas, et 15 aastat tagasi oli korterite aastane hinnatõus 50 protsenti, aga praegu jääb see ligikaudu 10-15 protsendi vahemikku.

“Kuigi muutused tunduvad kiired, on tegemist pigem lihtsalt aktiivse kinnisvaraturuga. Näiteks aastatel 2014, 2015 ja 2016 olid hinnakasvud vastavalt 13,82, 11,48 ja 10,09 protsenti,” lisas ta. 

Vahteri sõnul on täna turul kaupa vähem kui huvilisi ning seetõttu teevad inimesed kohati ka tehinguid, mida nad pikemalt kaaludes võib-olla ei teeks. “Hirm tehingust ilma jääda surub peale kiirustades tehtud otsuseid. See on koht, kus kinnisvarahindajad ja pangad saavad aidata turgu ohjes hoida,” nentis ta. 

Novembris tehti kokku 1098 tehingut, mida on ligi 5 protsenti rohkem võrreldes oktoobri 1046 korteritehinguga. Korteritehingute koguväärtus tõusis kuu lõikes ligikaudu 9 protsenti. Aastatagusega võrreldes oli tehinguaktiivsus 10 protsenti suurem, korteritehingute koguväärtus tõusis 24 protsenti.

Korterite keskmine ruutmeetrihind on kuu lõikes tõusnud – novembris oli see 2452 eurot ning tõus oktoobriga võrreldes on 3 protsenti, eelmise aasta novembriga võrreldes on tõus ligi 16 protsenti. Kalleim korter müüdi novembris 705 000 euroga ning odavaim 12 000 euroga. 

Novembris tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1352 ostu-müügitehingut, eelmise aasta novembris 1298. Kinnisvaratehingute koguväärtus oli ligikaudu 200 miljonit eurot, mis on 16 protsenti väiksem kui eelmisel kuul ja 7 protsenti madalam kui eelmise aasta novembris. 

Novembris müüdi Tallinnas 20 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on 16 võrra vähem kui varasemal kuul. Kalleim elamumaa sihtotstarbega hoonestatud kinnistu müüdi 900 000 euro eest ning soodsaim 115 000 euro eest.

Müüdi üheksa elamumaa krunti, mida on oktoobriga võrreldes 5 võrra rohkem. Odavaim krunt maksis 20 000 eurot ja kalleim 1 608 000 eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.