"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Telemagasin "Siin Tallinn" EMA rektor Ilja: Eesti muusika nädalal saab kuulata harva esitatavat muusikat (0)
03. detsember 2021

“Seda saali on oodatud nii kaua, olen õnnelik ja rahul. Saalis toimub palju üritusi,” rääkis saates “Siin Tallinn” Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor Ivari Ilja akadeemia oma saalist.

Ilja meenutas, et neljas Tallinna pianistide konkurss toimub just täna-homme, kus esineb ERSO ja väljapaistvad pianistid. Ta meenutas, et sellest konkursist on unistatud ammu ning 2011. aastal õnnestus esimene korraldada – kui esimene samm oli astutud, siis läks edasi hõlpsamini. “Konkursi tase on väga kõrge, pianistilt nõutakse erakordset tehnilist ja kunstilist taset ja sealt on leitud mitu talendikat noort,” rõõmustas rektor.

Samuti algab 5. detsembril Eesti muusika nädal, mille iga päev on pühendatud ühele meie interpreedile. “Publikul on võimalus tutvuda muusika erakordse varaaidaga, mis kontserdikavades alati ei kõla. Kuulata väga harva esitatavat muusikat,” tõi Ilja välja.

Ilja jätkas, et järgmine aasta on Tallinna Unesco muusikalinn, mis annab samuti uusi võimalusi.

Rääkides veel EMA saalist, rõhutas rektor, et see on mõeldud eelkõige õppe- ja teadustööks, kuid viiendik saali kasutusajast on võimalik suunata majandustegevusele. Siiski avaldas EMA rektor arvamust, et 2024. aastast leitakse veelgi võimalusi, et saali kasutusse kaasata linnainimesi.

Rääkides Estonia teatri laiendamisest, ütles Ilja, et nõnda olulise otsuse langetamine on väga aeglane. Siiski on tema sõnul esmatähtis, et riigikogu otsusega on Estonia rahvuslikult tähtis objekt. Tema sõnul tehakse tööd võimalike takistuste ja osapooltega ning ehkki midagi ei juhtu veel viie aasta perspektiivis, siis tunneli lõpus on valgus.

“Estonia ei ole sobilik ooperi ja balleti jaoks, usun kogu südamest, et uus Estonia tuleb,” avaldas Ilja lootust.

Eesti Interpreetide Liidu esimees Henry-David Varema oli samuti nõus, et EMA saal on suurepärane mitmeks otstarbeks – maailmatasemel kammersaal. “Saali akustika on väga meeldiv, toetab esinejat ja lisab sooja varjundi,” kiitis ta.

Varema sõnul toimub saalis aastaringselt palju sündmusi, seda kasutavad ka teised kontserdikorraldajad. “Kuna tegu on õppeasutusega, on paljud kontserdid tasuta,” lisas ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.