"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Plaanitav kindlustus kehtib tagasiulatuvalt vaid koroonavaktsiinile (1)
04. detsember 2021
Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste. Foto: Scanpix

Plaanitav vaktsiinikindlustus hakkab kehtima koroonavaktsiinidele tagasiulatuvalt ning koroonavaktsiini kindlustuse kogemuse järgi otsustatakse, kuidas teiste vaktsiinide kahjusid hüvitama hakatakse, kuid praeguse kava järgi ei hüvitataks teiste vaktsiinide kahju tagasiulatuvalt, vahendab BNS rahvusringhäälingu uudisteportaali.

Maikuus käivitatava vaktsiinikindlustuse süsteemiga plaanib riik hüvitada vähemalt neli kuud kestnud tõsised kõrvalmõjud, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Esialgu hõlmab kindlustus koroonavaktsiinide kõrvalmõjusid, kuid aasta hiljem hakkab kehtima ka teiste vaktsiinide puhul.

“Siis on juba ka selgem, mismoodi see süsteem on toiminud ja millised reaalsed kulud ka võiksid olla, et lihtsalt paremini valmis olla selleks,” ütles sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste.

Lisaks koroonavaktsiinide kõrvaltoimetele esitavad inimesed ravimiametile peamiselt teateid lastele tehtavate vaktsiinide kohta.

“Mis võiksid näiteks eelmisest aastast olla, on kuus tuberkuloosivaktsiiniga seotud lümfadeniidi juhtu, sest need kestsid tõesti pikaajaliselt,” tõi ravimiameti ohutusjärelevalvebüroo juhataja Maia Uusküla näite sellest, mis võiks samuti vaktsiinikindlustuse alla minna.

Kui koroonavaktsiinidele kehtib kindlustus tagasiulatuvalt, siis Paluste sõnul teiste vaktsiinide puhul see plaanis ei ole.

“Muudele vaktsiinidele me sellist tagasiulatuvat jõustumist ei plaani. Nende puhul siis ikkagi sellest hetkest, kui seadus nendele laieneb, sellest hetkest tekkinud kahjudest saame rääkida siis,” rääkis Paluste.

Uusküla sõnul on keeruline praegu rääkida, mida täpselt hüvitama hakatakse, kuna kriteeriumid ei ole veel paigas.

“Kindlasti kuuluksid hüvitamisele surmajuhtumid, mis meie hinnangul on seotud. Ja neid on läbi aastate üks surmajuhtum ja see on seotud tuberkuloosivaktsiiniga,” selgitas Uusküla.

Sotsiaalministeerium soovib eelnõu koos patsiendikindlustuse süsteemiga saata riigikogusse veel sel aastal.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
4. dets. 2021 18:29
Tahaks küsida, mis kapitalil see plaanitav kindlustus tegutsema hakkab? Kas Haigekassa rahadel? Või kindlustatute omafinantseerimisel? Kui Haigekassa rahade eest, siis mida arvavad need, kes pole vaktsineeritud ja maksavad makse, makstes kinni ka vaktsineeritute kindlustushüvitised, ise jäädes ilma, sest neil vaktsineerimisest tulenevaid terviserikkeid ei tule?